Inget Boende

Jag är bostadslös efter att jag blev utskriven från Kris i Malmö pga positiva drogtester. Eftersom jag har mitt sociala och drogfria nätvärk i Ystad återvände jag dit för att komma ifrån drogerna. Nu vänder jag mig till kommunens rådgivnings byrå. Dom vägrar mig hjälp med boende i Ystad och vill skicka mig till Kris i Malmö igen. Kan dom tvinga mig att flytta dit fast jag inte har någon anknytning dit?

Andy
2012-02-27 12:39

Hej!

Vad bra att du fortsätter att kämpa för att bli fri från drogerna. Vi förstår och tycker att det låter klokt att du söker dig till ditt sociala och drogfria nätverk.

Vad vi förstår av det du skriver så har du hamnat i en situation där Ystads kommun hänvisar dig till Malmö kommun. Av de uppgifter som du lämnar i din fråga så är det svårt för oss att kunna avgöra på vilka grunder Ystads kommun hänvisar dig till Malmö.

Grundprincipen är att man har rätt att flytta vart man vill i Sverige, men om man är bostadslös och söker bistånd i en kommun så ska de faställas vilken kommun man tillhör innan beslut om bistånd fattas.

I lagstiftningen använder man begreppen ”bosättningskommun” och ”vistelsekommun”.

Med bosättningskommun menas enligt socialtjänstlagen ”den kommun där den enskilde är stadigvarande bosatt, eller om den enskilde är stadigvarande bosatt i en kommun men har sin starkaste anknytning till en annan kommun, den sistnämnda kommunen, eller om den enskilde saknar stadigvarande bostad, den kommun till vilken han eller hon har sin starkaste anknytning.

Så länge en kommun är bosättningskommun så ansvarar kommunen för den enskildes behov, oavsett om han eller hon vistas i kommunen eller inte.

Den kommun som den enskilde är stadigvarande bosatt i är i de allra flesta fall den kommun där han eller hon är eller borde vara folkbokförd.

Om en enskild däremot inte har ett stadigvarande boende, vilket framförallt gäller hemlösa, men även de som flyttar mellan kommuner, skall den kommun till vilken den enskilde i övrigt har den starkaste anknytningen anses vara bosättningskommun.

Som övriga omständigheter ska man även ta hänsyn till var den enskilde har sitt sociala nätverk och vilken uppfattning han eller hon själv har i frågan om sin anknytning till olika kommuner.

Den kommun som tar emot en ansökan om bistånd kan aldrig avvisa eller avsluta ett ärende utan att vara överens med en annan kommun om vem som bär det huvudsakliga ansvaret.

Om det står klart att en annan kommun än vistelsekommunen ansvarar för stöd och hjälp åt en enskild, är vistelsekommunens ansvar begränsat till akuta situationer.”

Ovanstående text är hämtat från socialtjänstlagen och är inte helt lätt att tolka.

Det som har betydelse för vilken kommun du ska tillhöra är om du fortfarande har en pågående kontakt i en kommun, var du är folkbokförd, var du har bott de senaste nätterna, vilken förankring du har i kommunen och vilken kommun du själv tycker att du har mest anknytning till.

Om du inte är nöjd med socialtjänstens beslut kan du vända sig Socialstyrelsen som är socialtjänstens tillsynsmyndighet.

Socialstyrelsen
Besöksadress: Slottsgatan 2
Box 4106, 203 12 Malmö.
Telefonnumret till växeln är 075–247 30 00.
Faxnumret är 075–247 37 46.

Vi är medvetna om att vi inte har gett dig svar på vilken kommun vi tycker att du ska tillhöra. Reglerna är många och bedömningarna ska göras utifrån varje individs speciella situation så därför har vi svårt att ge dig ett svar.

Om du undrar över något mer så får du gärna skriva till oss igen.

Vänligen

Soctanterna