Byta kommun och social

Hej! Jag har en kille som fyllde pricis 18 år. vi borde tillsamans i skara kommun, han bodde i ett fosterhem i några år. Hans social i Ystad brukade hälsa på honom och se hur det går för honom då. Sen så hadde han lite problem med fosterhemet, så han var tvungen att åka tillbaka till sin komun i Ystad som han tillhör i från början när han kom till sverige. Han fick bo i ett boende i Ystad. Vi försökte innan att lösa problemet med flytningen till ystad men det gick inte eftersom att socialen i ystad säger att han tillhör Ystad komunen från början när han kom första gången till sverige , och om det skulle finnas nåt fosterhem i närheten av skara eller i skara så skulle dom hjälpa men det fanns inget säger då. Han bodde i ett år i Ystad nu och han bestämde sig att han vill flytta tilbacka Till skara, när han fyller 18 och fortsätta gymnasiet där. Han trivs inte i Ystad och känner sig ensam där. Sedan han kom till sverige så har han vart vid och när mig i staden, han mår inte bra. När han fyllde 18 så försökte vi hitta en lägenhet till honom och fixa det, och då hittade vi en lägenhet i Skara. Men min fråga är att kan socialen hjälpa honom med att återminstonde att kontakta socialen i Skara kommun, och prata med dom om att han kommer att flytta in i skara och att han behöver hjälp med ekonomin för hyran och annat?

Orolig flickvän

Kommentarer

Hej!

Det är förståeligt att din pojkvän vill flytta tillbaka till Skara, där han bott länge och känner sig hemma.

Samtidigt stämmer det att det är Ystad kommun som har ansvaret. När din pojkvän fyller 18 år kan han välja själv om han vill ha stödet från kommunen eller inte. Om han vill flytta till Skara behöver han planera för hur han ska kunna bo och försörja sig. Står han i bostadskö? Har han möjlighet till sommararbete? Det bästa är om han planerar tillsammans med sin socialsekreterare i Ystad. Det finns inget som hindrar att han själv tar kontakt med socialtjänsten i Skara och frågar, men de kommer troligtvis att säga att det är Ystad kommun som ska fortsätta kontakten.

Alla personer har ett eget ansvar att planera för sig själva, och din pojkvän kommer att få frågan hur han har tänkt att lösa sin situation. Det är inte självklart att få ekonomiskt bistånd till hyra och uppehälle i en kommun, när man har det ordnat i en annan. Ibland är det bättre att gå ut gymnasiet och ta studenten där man har möjlighet, även om det är jobbigt. Det är bra att han har berättat för sin socialsekreterare att han vill tillbaka till Skara, då vet de hans önskan och om det blir möjligt kanske det går att lösa.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter