boende

Hej jag är 18 år och trivs inte hemma mina föräldrar bestämmer över mig vad jag ska göra få inte gå ut på kvällar eller ha kul med mina vänner. ibland brukar de slå mig om jag gör nått fel. de bruka bråka med mig och be mig flytta hemifrån men endå inte menar det. de vill inte jag flyttar för jag är en tjej tycker dom och jag ska inte bo själv osv. asså jag undrar om jag kunde få en eget boende eller nån hjälp vill bo själv och göra de jag vill. jag går i första gymasiet nu och vet inte vad jag ska göra vill vara själv och inte bo med dom. kan socialen hjälpa mig att få bo ensam och med hyrat för kan inte betala själv allt för år i skolan. eller kan jag låna pengar??

boende sjäv

Kommentarer

Hej!

Vi kan förstå att du vill bestämma över dig själv vilket är en normal reaktion med stigande ålder. Du skriver att du är 18 år och därmed myndig vilket gör att du inte längre är minderårig och därför har rätt att bestämma själv.

Du skriver att du bor hemma fortfarande och att dina föräldrar hindrar dig från att umgås med vänner samt även har slagit dig, vilket du kan anmäla då misshandel är olagligt. Så ska du inte ha det och så har ingen människa rätt att göra mot dig.

Alla som bor tillsammans har ett gemensamt ansvar att följa vissa regler som finns i familjen, som att hjälpas åt med hushållssysslor respektera övriga familjemedlemmar. Du skriver att du studerar vid gymnasiet och dina föräldrar är försörjningsskyldiga till och med du fyller 21 år om du studerar vid gymnasiet. Vi råder dig att prata med dina föräldrar om det finns möjlighet för er att finna gemensamma regler som gör att du fortfarande kan bo hemma men har frihet att bestämma över dig själv. Alternativt om dina föräldrar har möjlighet att betala ett annat boende för dig.

Du kan alltid vända dig till det socialtjänstkontor du tillhör utifrån var du är folkbokförd, det för vidare frågor och för att ansöka om boende. Vi hoppas också att du har något stöd runtomkring dig så att du inte är ensam i att hantera det som händer.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter