Fråga

Hej jag är en 19 årig tjej som inte går i skolan eller jobbar och jag sitter här ute på gatan nu. Har sovit i trapphus i 3 dagar Pga mina föräldrar inte låter mig bo kvar hos dem tills jag är delaktig i att betala hyran men när jag ringde socialtjänsten så sa dom att chansen är mycket liten att dom kan hjälpa mig med hyran då jag tidigare inte betalat hyra till mina föräldrar, fattar ingenting men ja så sa dom. Är riktigt besviken på detta besked jag trodde ni var till för att hjälpa människor i nöd.

Orolig

Kommentarer

Hej!

Det låter som en väldigt jobbig situation som du befinner dig i där du dels sover i ett trapphus och även verkar ha en ansträngd kommunikation med dina föräldrar.

Eftersom du är 19 år gammal och inte studerar på gymnasiet så är inte dina föräldrar längre skyldiga att försörja dig. Detta regleras enligt svensk lag i 7 kap, Föräldrabalken.

Eftersom du själv nu är ansvarig för din försörjning så ligger även ansvaret på dig att du söker boende och jobb. Om det är hemma hos dina föräldrar som du vill bo, men behöver hjälp med bland annat hyran, så kan du söka försörjningsstöd eftersom du räknas som ett eget hushåll.
För att vara berättigad försörjningsstöd så behöver du bland annat vara aktivt arbetssökande, så vi rekommenderar dig starkt att skriva in dig hos arbetsförmedlingen nu och påbörja en planering där, om du inte redan gjort det.

Socialtjänsten ska alltid göra en individuell bedömning i en ansökan om ekonomiskt bistånd. Ring socialtjänsten igen och be om att få göra en ansökan. Om du får avslag på din ansökan så har du rätt att överklaga ansökan inom tre veckor. Be om att få avslaget skriftligt och be om hjälp av din handläggare om du vill överklaga vid ett eventuellt avslagsbeslut.

Du skriver att du i nuläget sover i trapphus. Det är inte en skälig levnadsnivå och om du fortsatt inte hittar någon annanstans att sova, exempelvis hos en vän eller släkting, och inte har egna medel att tillgå så kan du göra en ansökan om nöd. Detta gör du också hos socialtjänsten.

Vi hoppas att du får den hjälp som du behöver!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter