Allmän fråga

Hej!

Bara generella frågor. Förstår såklart att ni inte kan svara åt en specifik kommun.

Hur kommer det sig att socialtjänsten får behandla folk hur som hellst , men om en person själv är lite ”dryg” mot dem. Så skrivs det ner och används emot en?

Hur kommer det sig att soc kan omhänderta barn på väldigt få grunder och lögner?

Hur kommer det sig att soc kan använda en ev funktionsnedsättning som anledning för att ta ett barn? Jag vet ett fall där dem gjort det och jag tycker det är väldigt diskriminerande!

Sen två hellt andra frågor hur går en hemtagning till från början till slut ? Förstår att det är olika från kommun till kommun. Men , om man tänker hur brukar det gå till/ ska gå till.

Och jag har gjort en orosanmälan. Soc i den kommunen lägger ner anmälningarna. Men jag oroar mig så mycket för dem barnen. Men inget verkar hända. Jag kan inte anmäla i mitt eget namn , då det skulle kunna bli ”farligt” för mig. Men jag vill hjälpa dem här barnen att komma ifrån sin pappa som jag är orolig för att han inte tar hand om dem. Mamman är jag väl lite orolig för . Men framförallt pappan då jag sett att han har ett himla temperament & behandlar folk dåligt blandannat mig själv.

Lycia
2020-04-01 12:59

Hej!

Vi förstår det som att du är missnöjd med hur socialtjänsten handlägger ärenden. Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden eftersom bedömningar är komplexa och vi inte har tillgång till allt material. Det är inte heller så att Soctanter på nätet kan eller får göra bedömningar i enskilda fall utan det är ansvarig socialtjänst som bedömer och beslutar i dessa.

Bedömningar ska alltid utgå från barnets bästa. Den som är part i ärendet (barnet och dess vårdnadshavare) kan överklaga beslut om man anser att de är felaktiga och inte håller med om de bedömningar som gjorts. Det är också möjligt att lämna klagomål till IVO om man anser att handläggningen inte är korrekt. IVO utövar tillsyn över socialtjänsten och är alltså de som granskar och bedömer om handläggningen är korrekt eller inte.

Som vårdnadshavare till ett barn som är placerat enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) kan man när som helst begära att vården ska upphöra och att barnet ska flytta tillbaka hem. Ett barn som fyllt 15 år kan också själv begära vårdens upphörande. En sådan begäran görs till socialtjänsten som omgående ska starta en utredning enligt 11 kap 1 § Socialtjänstlagen för att bedöma om det fortfarande finns ett behov av fortsatt vård eller om den ska upphöra.

Du skriver att du är fortsatt orolig för barnen och undrar hur du kan göra för att påtala att din oro återigen. Att berätta för socialtjänsten vad det specifikt är som gör dig orolig är det du kan göra. Som privatperson kan du vara anonym när du gör en anmälan om oro för barnen. Det är då extra viktigt att du är tydlig med vad specifikt som gör att du känner oro för barnen eftersom det inte finns möjlighet för socialtjänsten att följa upp din anmälan och ställa kompletterande frågor. Det är inte heller så att du kan få någon uppföljning eller information i ärendet då det råder sekretess.

Vänligen

Soctanterna