Ska skolan informera om orosanmälan?

Hej!
Undrar om det är rätt förfarande av skolan och hur vi ska förhålla oss till anmälan?
Vi har en dotter som går i nian och som kämpar hårt med att få godkända betyg. Vi föräldrar har samarbetat med skolan på alla sätt och vis, gått på möten och har kontakt med BUP.
Saken är att dottern har selektiv mutism och kan/vill inte utsätta sig pressade situationer, som t ex kan vara ta emot anpassningar i skolan, extra stöd mm. Hon har även svårt med t ex tandläkarbesök, men dit går hon efter mkt förberedelse och likaså med BUP. Fast på BUP pratar hon inte då det hör till det som hon har svårt för och då säger de att de kan inte hjälpa henne om inte hon själv vill.
Nu har skolan skickat in en anmälan utan att informera oss vårdnadshavare och vi har ingen aning om vad den handlar om. Dottern har bra med kompisar, men med den selektiva mutismen kan hon nog uppfattas som deprimerad och ångestfylld och eftersom hon inte vill/kan ta emot hjälp och stöd, kanske skolan uppfattar att vi inte bryr oss om henne. Men vi kan ju inte tvinga henne och när BUP säger att de inte kan hjälpa henne om hon inte själv vill - vad kan någon annan göra då?
Just nu är jag mest upprörd över att det inte har förts en dialog runt det skolan är orolig över.
Nu har vi inte varit på BUP på ett tag men det beror på sjukdom och de har lämnat återbud de sista gångerna.
Är det inte brukligt att skolan informerar om att skolan kommer anmäla?
Med vänlig hälsning bekymrad och besviken mamma

Aifos
2020-03-26 10:14

Hej!

Barns förutsättningar är olika och det är viktigt att vi vuxna säkerställer att barnen får den hjälp och det stöd hen behöver för att klara de utmaningar och krav som livet ger. Ni verkar ha jobbat aktivt för att få till stånd en bra hjälp för er dotter genom skola och BUP. Som du själv påpekar så räcker ibland inte hjälpen till även om ni som föräldrar gör vad ni kan för att förbereda er dotter på det som ska komma.

Skolan har en anmälningsskyldighet enligt 14 kap 1 § SoL till socialtjänsten om det finns kännedom om eller misstanke om att ett barn far illa. Vanligtvis brukar skolan ha en kommunikation med barn och vårdnadshavare om saker som skolan uppfattar som problematiska eller gör dem oroliga. Socialtjänsten brukar inte ha något emot att skolan och dess personal meddelar barn och vårdnadshavare om att de gör en anmälan, mer än om skolan misstänker att ett barn utsätts för misshandel eller sexuella övergrepp.

Vad som har gjort att skolans personal inte har meddelat er om anmälan, kan vi bara spekulera i. Det kan bero på tidsbrist, en oro för att samarbetet som ni tidigare har haft ska försämras, oro för att ni som vårdnadshavare ska bli arga eller besvikna av anmälan.

Vi tänker att ni som vårdnadshavare har försökt att ge er dotter det stöd hon behöver, och fortsatt vill göra det bästa för henne. Avvakta och se vad anmälan innehåller och ta det därifrån. Om det kan finnas vidare hjälp att få från socialtjänsten är det ju jättebra för er alla. Ni som vårdnadshavare och er dotter kommer att kallas på ett så kallat bedömningssamtal, där ni informeras om anmälan som inkommit. Ni har då möjlighet att ge er bild och syn på anmälan och situationen. Om socialtjänsten efter detta samtal har en fortsatt oro för er dotter utifrån anmälan, kommer en utredning att öppnas. Socialtjänsten har fyra månader på sig att göra färdigt utredningen som sedan ska delges er som vårdnadshavare och er dotter. Skolan kan inte ta del av utredningen om inte ni godkänner det.

Vänligen

Soctanterna