Räknas socialbidrag som inkomst?

Jag och min fru skulle vilja genomföra ett lägenhetsbyte och har blivit godkända av socialtjänsten och våran sekreterare då det anses vara en rimlig hyra för 3 personer! Men jag undrar nu om den ena persons hyresvärd kan neka oss bytet pga att vi har socialbidrag? Och räknas socialbidrag som en inkomst?

Fundersam

Kommentarer

Hej!

Socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter, är ett bidrag och ingen inkomst. Till inkomst räknas de beskattningsbara inkomster eller bidrag du får.

När en hyresvärd ska godkänna en ny hyresgäst, så tittar hyresvärden så klart på hur inkomstbilden ser ut. Har en familj ingen beskattningsbar inkomst, så är det en väldig osäker hyresgäst att ta in. Hyresvärden har då rätt att välja en mer “säker” hyresgäst. Det är hyresvärden som bestämmer vem han vill ta in som hyresgäst.

Att ha försörjningsstöd innebär att rätten till bistånd prövas varje månad. Det innebär att du ena månaden kan vara berättigad till bistånd, men nästa månad kan du få avslag på din ansökan. Att ha fått godkänt av socialtjänsten att fördyra sina bostadskostnader är inte detsamma som att ni är lovade försörjningsstöd för en längre tid.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter