LSS

En kvinna i min närhet på 63 år har blivit värre i sin MS sjukdom. Hon har svårigheter i att hantera på och avklädning, matsituationer och hygien. Hennes dotter har ansökt om LSS. Hon har inte ansökt om någon speciell insats. Men undrar nu såklart vad som är vanligaste hjälpen att få?

Vilka insatser brukar man få som förslag? Är det personlig assistans först eller vårdboende eller hur går det till? Och vad krävs av denna kvinna för att bli beviljad olika insatser??

Mvh

fundering kring LSS

Kommentarer

Hej!

Det är svårt när en sjukdom tar ifrån en persons förmågor. Hur gärna den enskilde än vill klara sig själv, går det kanske inte av en eller annan anledning.

Din vän kan ha rätt till hjälp via LSS. Det första en handläggare behöver göra är en personkretsutredning. Biståndshandläggaren behöver ha in medicinska underlag och utredningar för detta. Det är viktigt att ansökan inkommer innan din vän har fyllt 65 år, för sedan kan man inte få bistånd enligt LSS.

Det finns olika hjälper att få och detta bygger så klart på vad personen klarar själv och vill ha hjälp med. Är det så att personen klarar sin egen hygien och omvårdnad, äta och klä på sig, men behöver hjälp för att kunna delta i samhället och dess aktiviteter kan det vara hjälp av något som kallas ledsagarservice.

Är det större svårigheter och personen behöver hjälp med att äta, klä sig, sin hygien och så vidare kan det behövas något som kallas personlig assistans. De medicinska underlagen behöver styrka detta behov. Kommunen försöker alltid möjliggöra att personen ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Boende utanför hemmet, typ vårdboende, kan vara ett alternativ om inte det går att klara sig i hemmet med stöd.

Det som är viktigt att veta är att det alltid görs en individuell bedömning när man prövar ansökan. Du skriver att din väns dotter gjort en ansökan. Handläggare kommer att kontakta din vän och då kan hon fråga vidare vad hon kan få för hjälp.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter