Hur blir det med sommarjobbs pengarna?

Hej!
Jag ska fylla 18 i år och har äntligen lyckats landa ett sommarjobb. I all glädjen kom det över mig att min mamma, som jag bor hos, går på socialbidrag. Tjänsten jag har fått är en säljartjänst med provision så jag vet inte exakt vad min lön kommer ligga på men företaget har sagt att 26 tusen är deras medellön. Jag undrar nu hur det blir med dessa pengar. Kommer de att räknas som en inkomst och leda till att min mamma får mindre eller inget socialbidrag alls? Kan ni isåfall förklara varför det är så? Känns väldigt tråkigt att mina hårt tjänade pengar som jag vill spara till framtida mål ska gå åt för att min mamma har det dåligt ekonomiskt p.g.a psykisk ohälsa till följd av våld i nära relationer.

Mvh Smilla

Smilla

Kommentarer

Hej!
Det är många som går och funderar på samma sak som du och som oroar sig över hur det ska bli med föräldrarnas försörjningsstöd om man börjar tjäna pengar under sommaren. Det är bra att du undersöker hur det ligger till så att du inte får en obehaglig överraskning i efterhand.

Barn kan aldrig bli försörjningsskyldiga gentemot föräldrar och eventuella syskon. Däremot kan barns inkomster vid beräkning av familjens behov av bistånd användas för deras egen försörjning. Barn och skolungdomar som lever i familjer där föräldrarna är beroende av ekonomiskt bistånd och som arbetar vid sidan av sina studier har därför inte ansetts ha någon självklar rätt till bistånd. I praktiken kan detta innebära att om du i dagsläget räknas med i hushållet och är med i beräkningen av den totala summan din mamma får utbetalt kommer du att tas bort från beräkningen och därmed blir summan mindre.

Lagtexten kring detta finner du i Socialtjänstelagens 4 kap 1a §, se länken nedan
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningss...

Lycka till i sommar och återkom gärna om du har fler frågor eller funderingar!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter