Vem ska stå upp för oss som tvångsjobbar med försörjningsstöd under Corona?

I min kommun skickas vissa som varit mer eller mindre beroende av försörjningsstöd under en längre tid på "kompetenshöjande insats", vilket innebär heltidsarbete utan lön på olika arbetsplatser hos kommunen. Den vanligaste är avdelningen för gata/park/renhållning.

Jag är en av de ditskickade personerna på den avdelningen. Vi har blivit meddelade att stanna hemma av kommunen ifall vi skulle känna oss minsta krassliga, dock är vissa av oss oroliga att gå miste om försörjningsstöd om vi gör det med tanke på hur strikta vissa handläggare är med närvaro.

Jag tänker på att regeringen uppmanat folk att arbeta hemifrån om möjlighet finns. Jag tycker att det borde inkludera oss som inte får någon lön oavsett. Vi borde få stanna hemma utan att vi riskerar att mista vårt försörjningsstöd.

Vi har t.ex. en hemlös person i gruppen som sällan tvättar sig, som röker använda cigarettfimpar och som ständigt är förkyld så att hen förmodligen inte skulle känna av något ovanligt om hen smittades av Corona. Man vill inte peka finger, men personen är förmodligen större risk som smittspridare än vad de flesta är. Vi arbetar dessutom oftast utomhus utan tillgång till tvål och liknande.

Hursomhelst ville jag mest bara höra av mig och fråga om ni hört någon ta upp en diskussion som denna? Det kanske bara är i min kommun man skickar ut personer på tvångsjobb på detta sätt? Men jag skulle önska att någon person med makt någonstans tog upp denna fråga och såg till att vi som jobbar utan lön får stanna hemma om vi vill utan att riskera att mista försörjningsstödet..

Frustrerad utan lön
2020-03-18 17:15

Hej!

Konsekvenserna av Coronaviruset, covid –19, är påtagligt i hela världen, och så klart även i Sverige och dess kommuner. Vissa områden är mer drabbade än andra och då det är lätt att resa världen över kan smitta leta sig fram till alla ställen där det finns människor.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med information och rekommendation hur vi ska tänka för att minska spridningen. Utifrån dessa rekommendationer har säkert varje kommun gjort egna ställningstagande för hur arbetsplatserna ska tänka utifrån det miljöansvar som finns hos arbetsgivaren.

Eftersom ni som går på en kompetenshöjande insats inte har en formell anställning, tänker vi att det är rimligt att ni lyfter det till handledaren på praktikplatsen, och givetvis också till socialsekreteraren som prövar din rätt till försörjningsstöd. Med dessa tänker vi att du kan göra upp en handlingsplan hur du ska göra för att undvika att bli sjuk, eller om du blir sjuk.

Om detta har diskuterats i kommuner har inte vi Soctanter på nätet noterat, men vi hoppas att du kan få igång en bra diskussion och att det ger ringar på vattnet till andra kommuner och de som är i kompetenshöjande praktik.

Vänligen

Soctanterna