ensamstående mamma som dricker dagligen

Om en ensamstående mamma dricker men själv inte inser/förstår att hon dricker och tycker mest det är löjligt att socialnämnden tycker hon behöver vård för sitt drickande. Hur går man tillväga med en sådan kvinna. Vad kan hända om hon vägrar vård? Hennes barn är 10 och 4 år gamla.

Vad upplyser man kvinnan om där i stunden? pratar man om lvm, lvu eller vad som gäller?

Mvh
Nina

Nina
2020-03-18 08:11

Hej!

Tack för din fråga.

Det är viktigt att personer som uppmärksammar ett missbruk hos en förälder anmäler detta till socialtjänsten så att socialtjänsten har kännedom om och kan utreda barnens situation. Det är även viktigt att man gör anmälningar om man är orolig för barnen trots att man vet att det finns en etablerad kontakt med socialtjänst.

Om det finns en pågående utredning enligt 11 kap 1 § SoL (barnavårdsutredning) tittar man på huruvida mamman förmår att tillgodose barnens behov. En förälder med ett aktivt missbruk behöver stöd i form av behandling för sitt missbruk, det kan antingen vara i form av sluten institutionsbehandling eller i kontakt med öppenvården. I första hand försöker man motivera föräldern att ta emot stöd för sitt missbruk. Är missbruket av den art att det är fara för personens liv kan man bereda vård enligt LVM, det vill säga enligt tvång.

Socialtjänsten behöver i första hand titta på vilket stöd man kan ge mamman för att hon ska bli fri från sitt missbruk. Samtidigt måste man titta på den akuta situationen och om barnen kan vistas i hemmet med mamman under tiden hon får behandling. I vissa fall behöver man placera barnen för att föräldern inte förmår att tillgodose deras behov. I första hand försöker man alltid gå in med frivilliga insatser och placera med samtycke, enligt SoL. I andra fall behöver man placera barnen utifrån LVU, utan samtycke från vårdnadshavare.

Finns det en annan lämplig vårdnadshavare tittar man på om barnen kan bo där också.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna