Brutit mot secretess

Hej får soc säga till anhöriga om samarbetssamtalen och är det inte tystnads plikt på vad som sägs på möterna som man har där???? och min sambo säger deta i förtroende till dom.. Och hon får reda på efteråt att en i hennes familj har fått reda på vad som är sagt och hon är osäker på om hennes ex vet något mer än vad han säger till henne...hon har gjort klar språk för dom att deta vill hon inte att någon annan ska får reda på o dom har ändå sagt det vidare är det inte brott mot tystnads plikten ???? tack på förhand orolig sambo

orolig sambo
2020-03-14 08:55

Hej!

Det verkar som att din sambo lämnat uppgifter i förtroende och som hon uppfattat inte skulle lämnas vidare till någon annan.

När det gäller sekretess inom socialtjänsten regleras detta i offentlighets- och sekretesslagens 26 kapitel. I denna är utgångsläget att sekretess gäller inom socialtjänsten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående lider men.

Du beskriver att din sambo har varit på samarbetssamtal, och att det är uppgifter från ett sådant som har kommit andra anhöriga till del. Har det varit samarbetssamtal så gäller samtalen minderåriga barn, och i detta kan det finnas omständigheter som gör att vissa uppgifter runt barnen behöver tas vidare.

Vi tänker att din sambo kanske ska kontakta de handläggare som hon i förtroende sagt saker till för att ta reda på om de lämnat uppgifter vidare, till vem de har lämnat dessa uppgifter, vilka uppgifter och kanske också hur de har tänkt då uppgifterna lämnats i förtroende från henne.

Är det uppgifter som kommit fram som föranleder att en anmälan till socialtjänsten om ett barns behov om skydd, så finns det en anmälningsplikt för handläggarna, som går före sekretessen. Detta borde i så fall din sambo ha informerats om.

Om din sambo tycker att handläggaren gjort fel, så är det viktigt att detta kommer fram till handläggaren och verksamheten. Om handläggaren inte hörsammar det kan din sambo vända sig till handläggarens chef för att framföra sitt missnöje men också vilka konsekvenser det har blivit för att uppgifterna lämnats vidare. Det är svårt för oss att utröna om ett brott mot tystnadsplikten är begånget, men din sambo kan kontakta IVO om hon tycker att handläggaren begått ett fel och göra en anmälan där eller göra en anmälan hos polisen.

Vänligen

Soctanterna