Vårdnadstvister 3

Hej!

Jag ställde tidigare en fråga kring hur en utredare, i en vårdnadstvist, undviker att manipuleras av en part och/eller låter sina politiska eller andra sympatier (tex för ROKS) påverka beslut.

Jag fick följande svar:
Vi kan bara säga att det inte finns några garantier för att en enskild handläggare inte kan komma att bli manipulerad.

Det var ett intressant svar, inte minst utifrån det faktum att det finns vedertagna verktyg för att undvika precis detta. Genom att använda sig av evidensbaserade utredningsmetoder undviks allt det som innefattas i uttrycket Confirmation Bias. Bl.a att låta sig manipuleras.

Varför låter sig socialtjänsten manipuleras, när det finns verktyg att undvika detta?
Utför en manipulerad utredare (som ni själva erkänner förekommer) en rättssäker och objektiv utredning med Barnets Bästa i första rummet eller styrs utredningen så den passar den som manipulerar?

Förekommer det att personer medvetet ljuger för att få fördelar i en vårdnadstvist?
Förekommer det falska anklagelser mot en part för att vinna fördelar i en vårdnadstvist?
Hur hanterar ni detta?

Mvh
Nyfiken.

Nyfiken
2020-03-14 00:59

Hej!

I alla utredningar skall utredaren vara opartisk och bedömningen skall alltid utgå ifrån barnets bästa. I en vårdnadsutredning fattar aldrig utredaren några beslut. Det utredaren gör är att lämna förslag till beslut. Det är alltid Tingsrätten som fattar besluten i vårdnadstvister.

Om man är missnöjd med bedömningen och anser att utredaren har favoriserat eller låtit sig manipulerad av någon av parterna som tvisten avser kan man dels höra av sig till respektive utredarens chef för att påtala sin upplevelse och få svar på sina frågor kring utredningens genomförande mm.

En vårdnad, boende och umgängesutredning utgör en del av underlaget som ligger som grund till Tingsrättens beslut. Du och ditt ombud bör diskutera hur ni kan argumentera/bevisa att förslaget till beslut grundar sig i osanningar som ni anser utredaren i ärendet påverkats av. Detta kan ombudet framföra till Tingsrätten i förhandlingssammanhang. Det kan exempelvis ske genom att man tillkalla vittne som kan dementera uppgifter som den andra partner har lämnat under utredningssamtalen. Utredaren i ärendet kan också kallas till Tingsrätten som vittne. I det läget får utredaren besvara de frågorna som ombudet ställer i syfte att ifrågasätta utredarens bedömning.

Slutligen vill vi poängtera igen att utredaren aldrig fattar några beslut utan enbart lämnar förslag till beslut. Det är Tingsrätten som skall avgöra vad som blir till barnets bästa utifrån allt material/fakta som kommit Tingsrätten tillhanda.

Vänligen

Soctanterna