Hjälp med bostad pga skulder

Hej! Jag har sen 1 år tillbaka bott i ett rum på 22kvm, jag har 4 barn, varav 2 bor vv hos mig och 2 är familjehemsplacerade sen 2 år tillbaka! Jag har hyresskulder och får inga lägenheter, har sökt kommunkontrakt men får avslag på avslag vilket bryter ner mig mer och mer! Jag bor i ett gammalt hotell som oxå varit asylboende, det bor bara pundare och alkoholister här, brandlarmet går var och varannan dag, ibland mitt i natten så jag får slita upp sovande barn för att gå ut! Mina barn är dom som får mig att vilja fortsätta kämpa även om jag ibland bara vill ge upp! Snälla hjälp mig!!!! Mvh

Ensamstående mamma

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att det är en svår situation som du befinner dig i. Ditt boende verkar inte optimalt utifrån din levnadssituation och det verkar inte heller vara det bästa utifrån ett barnperspektiv. Bostadsmarknaden är väldigt ansträngd just nu, särskilt i storstadsområden som Malmö. Det innebär att det är svårt att hitta bostad. Såklart kan stora skulder påverka ens chanser att hitta bostad, varför vi förstår att det är svårt för de som befinner sig i den situationen.

Samtidigt åligger det den enskilde ett stort ansvar när det gäller just att ordna boende. Socialtjänsten har inget ansvar att ordna fram en lägenhet mer än i särskilda fall. Om man har särskilda svårigheter kan man ha rätt att beviljas boende enligt 4 kap 1 Socialtjänstlagen. Dessa svårigheter kan vara att man har en psykisk ohälsa eller ett missbruk som gör att man har svårigheter att själv ordna med boende. Även i fall där man har så pass höga skulder att man inte bedöms kunna få ett hyreskontrakt under överskådlig framtid kan man ha rätt att få beviljat ett boende. Dessa stränga tolkningar av vem som har rätt till boende gör att de flesta människor alltså inte är berättigad hjälp utan får ordna boende på egen hand. Det innebär dock inte att man inte kan vara berättigad hjälp i den akuta situationen, det vill säga för att undslippa nöd. Sådan hjälp är dock tillfällig och kan bestå av enklare boendeformer så som härbärgesplats eller plats på vandrarhem.

Om du inte redan står i bostadskö råder vi dig att genast ställa dig i kö. Även om man har hyresskulder finns det flera bolag som trots allt hyr ut lägenhet. I Malmö finns en kommunal bostadskö som heter Boplatssyd. Flera hyresvärdar är ansluta till denna bostadskö. Hur många år det tar innan man får ett erbjudande om lägenhet kan vi inte svara på, men som det ser ut i Malmö kan det ta flera år. Vi tror att det kan vara enklare om man letar en bit utanför Malmö, i kranskommunerna. Det finns också flera privata hyresvärdar som har egna kösystem, som man kan vända sig till direkt för att ställa sig i kö. Ett annat tips kan också vara att söka andrahandskontrakt via exempelvis blocket.

Vi hoppas du har fått några tips på vägen och att du fortsätter kämpa!

Vänligen

Soctantern

Soctanter