Flytt till annan kommun

Jag är 28 år och bor i en mindre kommun och vill gärna flytta till närmsta storstad cirka 7 mil härifrån. Jag är dessvärre beroende av försörjningsstöd just nu och har inte haft arbete alls på ett halvår. De senaste 4 åren då jag bott i min nuvarande kommun har jag endast haft timanställningar som varit svåra att klara sig på. Jag har då behövt söka försörjningsstöd ganska regelbundet.

När jag kollade igenom några av era tidigare svar angående flyttfrågor såg jag bland annat att ni nämnde att Soc i förra kommunen ska betala första hyran i nya kommunen. Jag är lite orolig över att Soc här skulle besluta att inte göra det, om de nu har rätt till det. Eftersom de bestämt sig för att sedan jag blev helt arbetslös skicka mig på "kommunservice" eller "kompetenshöjande verksamhet", vilket innebär heltidsarbete åt kommunen på deras utomhusavdelning, (parkarbete och dylikt) har dem detta som en sorts hållhake på mig. De är väldigt strikta i allmänt. Min handläggare blev hysterisk när jag sjukanmälde mig för förkylning i slutet av januari, eftersom jag även varit sjukanmäld för förkylning under 5 dagar i oktober, vilket tydligen innebar en alldeles för regelbunden sjukfrånvaro.

Hur pass mycket rätt i allmänt har min kommun att vägra betala nya hyran åt mig? Jag antar att de kommer se en flytt som att jag bara försöker "smita undan". Jag tror dock jag kan öka mina chanser till jobb om jag flyttar till denna storstad.

Om jag skulle kunna tajma flytten så att jag får min skatteåterbäring i tid till första hyran ska betalas, kan jag använda skatteåterbäringen till att betala hyran då och sedan i fortsättningen vända mig till Soc i nya kommunen utan att behöva ha att göra med Soc i min gamla kommun igen? Eller kan det skapa komplikationer på något vis?

Jag tyckte även ni nämnde att man behöver ha en plan när man flyttar på hur det är tänkt att man ska försörja sig. Vad räknas som en plan då exakt? Att söka jobb och hoppas på det bästa? Eller behöver man vara nästan helsäker på att man snart blir självförsörjande? Jag är nog garanterad sommarjobb i princip av en f.d. arbetsgivare, dock är jag osäker på hur många veckor det blir och i vilken omfattningen. Det kan vara 10 veckor på 25-50%. Om jag tajmar det med flytt och skatteåterbäringen i juni, är det något som kan underlätta?

Annars har jag sökt några yrkesutbildningar till hösten. Dock är jag ännu osäker på om jag kommer bli beviljad CSN.

Pelle Svanslös

Kommentarer

Hej!

Så bra att du försöker hitta vägar för att bli självförsörjande.

Vad vi kan råda dig till att göra är att när du har hittat en lägenhet tar du kontakt med din nya kommun. Du kan då fråga vad det är som gäller i din nya kommun, vilken hyreskostnad som de godkänner till exempel och när du kan ansöka om ekonomiskt bistånd om du behöver. Tanken är ju att du så långt som möjligt ska klara dig på egen hand och med din skatteåterbäring kan du kanske göra det till dess att du har hittat ett jobb eller fått igång CSN.
Vi önskar dig lycka till med din flytt.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter