Skilsmösso Och Boende

Hej! Jag undrar lite. Jag och min man har mycket ekonomiska problem nu och mycket börjar gå till kronofogden. Jag har under en längre tid velat skilja mig då han är mycket djupt nere i ett alkoholmissbruk som han vägrar ta tag i. De mesta av våra pengar går till alkohol, eller i alla fall hans lön. Nu är det så att jag har tröttnat. Har fixat skilsmässopapper och är i stort sett redo att flytta. Problemet är bara att vi har 6 barn som bor hemma + 2 utflugna. Jag behöver alltså boende med dessa sex barn som alla vill bo hos mig. Hur får jag tag i boende? Med min ekonomi finns det ingen möjlighet till bostadsrätt så det enda alternativet är hyres. I dagens läge finns det inte mycket av denna vara. Kan jag få hjälp med boende eller hur går jag till väga?

Mammasdotter

Kommentarer

Hej

Vi förstår att du och dina barn är i en besvärlig situation, att leva med en man och att ha en pappa som missbrukar kan vara tungt och besvärligt på många sätt.

Du skriver att du har bestämt dig för att skiljas och att barnen vill bo med dig.
Som gifta och makar har ni gemensamt ansvar.

Vid en skilsmässa är det både samlevnaden och den ekonomiska gemenskapen som upphör. Vid en skilsmässa görs en bodelning. Generellt så delas bådas tillgångar lika efter att man dragit av gemensamma skulder.

Bodelningen är något som man gör skriftligt och båda ska skriva under den. Makar kan göra bodelningen själva eller anlita jurist.

Vid bodelningen ska det också bestämmas vem som ska behålla den gemensamma bostaden och bohaget. För det mesta blir det den som barnen ska bo hos som anses bäst behöva bostaden och bohaget.

Skulle det inte fungera för er att komma fram till en bodelning som känns acceptabel för er båda kan vem som helst av er begära hos tingsrätt om en bodelningsförättare.

Från ett barnperspektiv tycker vi att det vid en separation är det tryggaste för barnen att de får bo kvar i bostaden så att de kan fortsätta i samma skola eller förskola och att de har kvar sina kamrater i området.

Du skriver att ni har skulder hos kronofogden. Dom flesta hyresvärdar har som rutin att kontrollera om den som söker bostad har några betalningsanmärkningar.
I Malmö är hyresmarknaden väldigt besvärlig och om man har skulder hos kronofogden så blir möjligheter att få en bostad betydligt mindre.
Vi tror att du kommer få det svårt att hitta en ny bostad i Malmö för dig och barnen.

Om man står helt utan boende och inte har någon möjlighet att lösa sin situation på egen hand så kan socialtjänsten hjälpa till med akutboende, då oftast i form av vandrarhem eller härbärgen. När alla andra möjligheter är uttömda kan socialtjänsten i undantagsfall hjälpa till med en lägenhet via dem. Det är viktigt att påpeka att socialtjänsten inte är någon bostadsförmedling utan det allra yttersta skyddsnätet i samhället. Socialtjänsten har ingen ”kö” till boende, det är alltid behovet som styr.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga och att du vet vilka rättigheter du har vid en skilsmässa.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter