21 år

Tack för ert svar på 67244

Ni skriver där:
Vid 18 år blir man myndig, vilket innebär att man kan själv ansöka om stöd, dock har vårdnadshavare enligt Föräldrabalken fortfarande ansvar för sina barn ifall de går i gymnasiet, dock längst till den unge fyller 21 år.

Jag skulle vilja påstå att det inte är sant, som förälder får du inte hjälpa honom när Fv och Fv-pappa säger att han inte ska träffa sin familj mer till soc.
Till slut sa han med att han inte ville ha hjälp osv av släkt familj då han sa det som myndig, gäller det och ingen kan hjälpa honom.
Fv, fv familj, skola, soc började istället misshandla honom.
Fv såg till så att han slutade gå i skolan de visade honom droger, olovlig körning, hamnade i misstanke registret på sannalolikaskäl misstänkt, han föll från A-elev till att gå ut gymnasiet utan betyg i något ämne och soc reagerar inte.

Min son var 19 och gick i gymnasiet och skrek efter hjälp.
Polisen kan inte hjälpa honom.
Jag som förälder kan inte hjälpa honom han är myndig

Han var myndig och fick klara sig själv och det går nu riktigt illa för honom.

Nu blir han snart 21, vad händer då?
Hur kan soc fortsätta hjälpa honom?
Vad finns kvar för socialtjänsten att hjälpa honom med?

Baloo
2020-02-27 17:17

Hej!

Det låter som om din son har det riktigt besvärligt, och vi förstår att du är orolig för honom. Precis som du skriver är föräldrar underhållsskyldiga för sina barn fram till dess att de fyller 18 år. Om barnet fortfarande går i grund-eller gymnasieskola efter det är föräldrarna fortsatt underhållsskyldiga, som längst till barnet fyller 21 år. Detta regleras i Föräldrabalken. Ansvaret som föräldrar har gäller alltså barnets försörjning, i övriga frågor är man vuxen från man fyller 18 år och har således själv ansvar för att sköta studier, göra bra livsval etc.

Du verkar orolig för din son, utifrån missbruk och kriminalitet. Socialtjänsten arbetar huvudsakligen utifrån frivillighet, vilket innebär att din son själv kan kontakta dem för att ansöka om hjälp med ex att sluta använda droger. Ibland inser inte personen själv att den behöver hjälp och då kan anhöriga, andra närstående eller vårdpersonal göra en anmälan till socialtjänsten. Vad som händer då är att socialtjänsten kontaktar personen och erbjuder samtal.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga och att din son får hjälp!

Vänligen

Soctanterna