Blir galen av att bo hemma

Hej!

Jag är en 24åring som närmar sig slutet av sina ingenjörs-studier och har haft möjligheten att bo hemma gratis vilket jag är extremt tacksam för. Jag har dock märkt att mitt psyke tar stryk av att bo kvar i min ålder. Föräldrarna går och lägger sig väldigt tidigt (21-22 även på helger) och jag måste ju då såklart respektera det och vara tyst. Kan aldrig bjuda över polare för att hänga, dra hem någon från krogen eller liknande. Det är som att sitta på anstalt där allt jag gör är att försöka plugga för att komma härifrån. Ifall jag blir tillsagd att "hoppa" så hoppar jag, har ju inte direkt något val.

Samtidigt ser jag hur vissa andra bara får en massa bidrag och pengar för att bokstavligt talat klia sig i naveln och gnälla hela dagarna. Dessa personer får flera gånger pengarna jag har i studiemedel (som mestadels går åt till busskort, litteratur och mat). Sen har de dessutom mage att gnälla på att de inte har några pengar att göra nåt för. Det är en riktig orättvisa och nu vill jag också åtminstone få hjälp med att få en lägenhet så jag inte tappar sinnet.

Vad finns det för rimliga alternativ jag kan ansöka om för att få ett eget boende?

Namn

Kommentarer

Hej!

Grattis till att du snart är klar med dina studier. Du skriver att du har bott hemma under studietiden och på så vis klarat dig undan från att ta studielån. Att du har haft föräldrar som har låtit dig bo kvar hemma kommer innebära stora fördelar för dig i framtiden då du slipper börja ditt yrkesliv med stora skulder.

Vi håller inte riktigt med i din beskrivning av att de som får bidrag får mycket pengar och inte behöver göra något på dagarna. Riksnormen för en ensamstående vuxen person är satt till 4160 kr för år 2020. Det ska täcka kostnader för mat, hygien, kläder, förbrukningsvaror, telefon etc under en månad. Utöver det kan man få bistånd för kostnad för hyra, el, hemförsäkring och den typ av medicin som ingår i högkostnadsskyddet. Biståndet ska sökas månadsvis och det ställs stora krav på vad man ska prestera för att vara berättigad hjälp. Av unga personer som inte har några särskilda svårigheter ställs ofta krav på att delta i arbetsmarknadspolitiska program och söka arbete, vilket ofta innebär heltidssysselsättning.

Som student kan man välja att ta både lån och bidrag och på så vis erhålla 10 860 kr per månad. Många studenter arbetar dessutom extra under studierna, eller på lov för att dryga ut sin kassa. När man är klar med sina studier har man också ofta möjlighet att få ett arbete och få en bra inkomst.

Socialtjänsten ansvarar inte för att hjälpa med boende om man är strukturellt hemlös. De som kan få hjälp är de som har särskilda svårigheter, det vill säga de som har ett missbruk eller psykisk ohälsa och inte bedöms klara av att söka bostad på egen hand. Om man dock har ett akut behov och inte har någonstans att sova för natten har Malmö stad olika härbärgen som man kan vända sig till.

Vi förstår att det kan vara påfrestande att bo hemma och lyda under sina föräldrars regler. Vi råder dig att ställa dig i den kommunala bostadskön så fort som möjligt då det kan ta något år att komma tillräckligt långt fram i kön för att få bostad. I Malmö finns en kommunal bostadskö som heter Boplatssyd där det kostar 300 kr per år att stå i kö. Du kan läsa mer på deras webbsida:

www.boplatssyd.se.

Det finns också flera privata hyresvärdar som har egna kösystem som det kan vara klokt att kontakta samt möjligheten att söka inneboende- och andrahandskontrakt via exempelvis blocket.

Vi hoppas att din situation löser sig på bästa vis!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter