Hemlös

Hej! Jobbar i en butik och har uppmärksammat en tjej som suttit utanför butiken sen i morse. Väktare har tillkallats för att kolla att hon är okej. Hon sa då att hon är extremt trött, hemlös och har ingenstans att ta vägen.. finns det någon som kan hjälpa henne? Hon är i 30-års åldern.. just nu har hon gått, antagligen på toa, men om hon kommer tillbaka, finns det någon man kan ringa som åker ut eller liknande? Mvh

Orolig medborgare

Kommentarer

Hej!

Vi tycker att det är bra att du reagerar och vill hjälpa människor som har det svårt. Det du skulle kunna göra för kvinnan i fråga är att informera henne om var hon kan vända sig om hon önskar hjälp.

Om kvinnan är hemlös kan hon kontakta socialtjänsten och ansöka om boende. Den ansökan ska hon göra i den kommun där hon är folkbokförd. Socialtjänsten kommer utreda hennes egna möjligheter att lösa sin situation, det vill säga om hon har pengar eller annat sätt att själv lösa sin situation. Om socialtjänsten kommer fram till att hon saknar dessa möjligheter kan hon vara berättigad hjälp med boende. Även om hon inte är berättigad till boende så kan hon vara berättigad till hjälp i den akuta situationen för att hon inte ska riskera att lida nöd och fara illa.

I Malmö finns utöver härbärgen som söks via socialtjänsten två värmestugor. Dessa är trygga platser där man kan få vila, värme och mat. Dessa värmestugor är främst tänkta för de som tillfälligt vistas i Malmö eller som av olika anledningar inte vill ha kontakt med socialtjänsten eller andra myndigheter. Värmestugorna drivs av ideella organisationer i samarbete med Malmö stad. För att få mer information om dessa kan du be kvinnan kontakta socialtjänsten alternativt Social jour på telefonnummer 040-34 56 78.

Vi hoppas att vårt svar ska kunna hjälpa kvinnan en bit på vägen!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter