Orolig

Hej. Hur kan man fixa tvångsvård på en 45 åring som inte vet att hon är sjuk? Hon manupilerar alla och hon påstår att hon är förlåvad med prins Carl Philip. Hon har en katt som bor i en transportbur och en häst som hon inte sköter och flyttar runt överallt för att hon inte kan betala för sig. Hon bor själv i tält och har står och tigger pengar och soppa till bilen som det är körförbud på. Hur kan man gå tillväga för att hon verkligen ska få hjälp?

Orolig bekant

Kommentarer

Hej!
Att se på när någon far illa och dessutom missköter djur kan var påfrestande. Så omtänksamt av dig att försöka se vad du kan göra.

Det låter som att det behövs många samlade insatser för att kvinnan du skriver om ska kunna få hjälp. När det gäller misskötsel av djuren och att köra med en bil som det är körförbud på hänvisar vi dig att kontakta polisen för att få stopp på vanvården av djuren och faran med att köra runt i bilen. Angående djur som far illa, kan man vända sig till Länsstyrelsen direkt.

När det gäller sjukdomsinsikten låter det som att psykiatrin skulle behöva göra en bedömning av hennes tillstånd och eventuella behandlingsbehov. Om hon inte själv förstår att hon behöver hjälp så kan det handla om ett behov av tvångsvård. Det är inte möjligt för oss att säga om LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård, är tillämpligt utan det är en bedömning som sjukvården måste göra.

Om en person står utan medel eller bostad kan en orosanmälan göras till socialtjänsten, en orosanmälan kan göras även gällande vuxna personer. Även om hon just nu inte har en adress som hon bor på så bör hon vara folkbokförd någonstans och det är den kommunen som har ansvar för att hjälpa henne att reda ut situationen. Alternativt om hon vistats i en och samma kommun och det går att visa att hon har stadigvarande vistats där så kan ansvaret sägas vara på den kommunen.

Vi kan inte säga att detta kan hjälpa henne eftersom mycket bygger på frivillighet och att personen själv ska vilja ha hjälp. Vi hoppas att något av ovanstående kan ge lite hjälp på vägen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter