Bostadshjälp och övrigt

Hej! Jag och min sambo har sedan tidigare fått både elskuld och hyresskuld som en direkt följd av att nämnden enligt dom i FR gjort en felaktig bedömning. Nu sitter vi i en situation att våran nuvarande bostad är långt ifrån godtagbar både storleksmässigt och sanitärt då vi väntar tillökning. Problemet för oss nu är att vi inte får något kontrakt pga av skulder och nämnden hänvisar till att enligt deras principer så får man inte hjälp om man inte är bostadslös. Vi undrar om dom inte borde ha en viss skyldighet att vara behjälpliga då dom är medveta om att våran lägenhet är utesluten och det är pga dom som vi har skulder och vi fortfarande är aktuella hos dom och dom ej har reglerat skulden som FR anser uppstått pga felaktig handläggning? Vi undrar även om nämnden rent generellt har rätt att neka kostnad för hemleverans av möbler från tex ikea om det som i vårat fall är så att ingen vi känner kan hjälpa oss samt att ingen av oss har körkort?

M

Kommentarer

Hej!
Det låter som en att ni hamnat i en besvärlig situation där socialtjänsten fick fel i Förvaltningsrätten och att detta ledde till att ni under tiden tills domen kom hann få en elskuld och en hyresskuld. Vi uppmanar ofta personer att överklaga så det var fint att ni delade med er av att det faktiskt kan löna sig att överklaga.

Vi tycker att ni ska prata med Budget- och skuldsaneringen. De är mycket duktiga på ärenden som hamnat hos Kronofogden och kring vad som kan göras för att kunna reglera skulden på rätt sätt. Det är gratis att få hjälp av Budget – och skuldsaneringen och ni kan läsa mer om dem på länken nedan.

https://malmo.se/budget

När det gäller svårigheter att få en lämplig bostad finns det en kommunal verksamhet som kan stötta och tipsa kring hur ni kan söka bostad. Se till att ni får ett hyresintyg från er socialsekreterare där det tydligt framkommer vilken är den högsta godtagbara hyran som socialtjänsten kan bevilja er. Kontakta bostadsrådgivningen för att boka in en tid för er.

https://malmo.se/Service/Bygga-och-bo/Hitta-tomt-och-boende/Bostadsradgi...

Det är en oerhört tuff situation på bostadsmarknaden idag men vi vet att det finns hyresvärdar som hyr ut till personer som har försörjningsstöd. Vi hoppas verkligen att det löser sig för er och att ni får en bra start för er och det kommande barnet.

När det gäller bidrag till inköp av möbler är det brukligt att en får använda av de beviljade biståndet för att transportera möblerna. Vi har inte kännedom om det utgår extra för kostnad av hemleverans.

Hoppas att vårt svar kan ge lite vägledning i hur ni kan agera.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter