"Akut" hjälp..

Hej jag har hamnat i en lite knepig sits då restaurangen jag jobbar på stänger delvis ner under dec-feb. Eftersom det varit mycket med jul och annat har jag inte riktigt planerat framåt så nu står jag utan råd att betala hela hyran denna månaden då jag inte arbetat tillräckligt många timmar. Jag har kontaktat min a-kassa men de menar att eftersom jag inte är arbetslös kan jag inte få ersättning av dem och även om så var fallet har de en handläggningstid som ändå gör det meningslöst att ansöka eftersom jag behöver pengar nu. Jag vet inte riktigt var jag ska vända mig i en sån här situation, därför jag skriver till er. Uppskattar all info jag kan få.

John

Kommentarer

Hej!

Du har, om vi förstår dig rätt, en timanställning men restaurangen du arbetar på kommer inte erbjuda dig timmar under december-februari.

Vi råder dig att kontakta din a-kassa igen för att få ett beslut ifrån dem. Du får be din arbetsgivare om handlingar som styrker att restaurangen är stängd nu och att du därför inte kommer erbjudas timmar.

Du behöver anmäla dig till arbetsförmedlingen och omedelbart söka andra arbeten som kan ge dig inkomst.

Rätten till försörjningsstöd är en individuell prövning och du har alltid rätt att ansöka om den hjälpen hos socialtjänsten. Du kommer att behöva visa vilka inkomster du haft de tre senaste månaderna och vilka utgifter du haft. När det kommer till försörjningsstöd räknas inte alla utgifter som så kallat godtagbara utgifter, exempelvis kostnader för lån ingår inte. Utefter den beräkningen görs en prövning kring hur din situation ser ut.

Eftersom försörjningsstöd är det yttersta skyddsnätet åligger det den enskilde att planera för sin situation och uttömma alla andra möjligheter till försörjning. Där ingår exempelvis att ansöka om a-kassa, sälja eventuella fonder, använda besparingar, avyttra bil eller andra realiserbara tillgångar.

Du kan via Malmö stads hemsida se vilket stadsområde du tillhör och därefter kontakta mottaget för ekonomiskt bistånd om du vill ansöka om försörjningsstöd.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter