Familjemedlem med ekonomiska problem

Hej!
Min pappa har hamnat i ekonomiska problem, vilket är delvis självförvållat eftersom han har använt pengarna på fel sätt. I vilket fall har jag förstått att det nu är så illa att han mer eller mindre inte har mat på bordet. Han har tidigare drivit eget företag och haft en hög inkomst. Han hade det då gott ställt och hade säkert råd med det han köpte, men han la aldrig undan några pengar för sämre tider. Företaget började gå dåligt för drygt 1 1/2 år sedan och han har haft olyckan att ha affärspartners som blåst honom, kärleksrelationer där kvinnan bara stannat så länge tillvaron gynnat dem och sen lämnat så fort minsta krav ställts på dem och att pappa tagit sig vatten över huvudet för att han vill vara alla till lags. Till följd av en separation för drygt ett år sedan blev han väldigt sjuk (rent psykiskt) vilket ledde till att företaget började gå dåligt som ledde till att skulder bara växte och han kämpade för att hålla sig över ytan. Han ville dock inte släppa lyxlivet utan, vad jag förstod, behöll bil och lägenhet som var alldeles för dyr i förhållande till hans inkomst. Nu är han som sagt i en situation där han inte har några pengar. Han får låna pengar av min farmor, men hon börjar också tycka det är ohållbart och mår mycket dåligt över pappas bekymmer. Svårigheten är bara att han har en bil och en bostadsrätt, båda ligger ute till försäljning men han får inte sålt dem. Så länge han har dessa i sin besittning misstänker jag att man inte får hjälp av socialtjänsten? Jag vet att socialtjänsten inte är en bostadsförmedling, men finns det någon hjälp att få där? Ekonomiskt bistånd mot återkrav?

Fundersam dotter

Kommentarer

Hej!

Det verkar som din pappa befinner sig i en bekymmersam situation.

Vårt råd är att be din pappa att ta kontakt med socialtjänsten som han tillhör för att boka tid med en handläggare så han kan berätta om sin situation.

Även om en person har tillgångar som kan realiseras kan socialtjänsten i vissa fall ge ett rådrum för avyttring av tillgångar.

Socialtjänsten gör alltid enskilda bedömningar och prövningar av rätten till bistånd. Bistånd mot återkrav kan tillämpas om en person exempelvis väntar ersättning från Försäkringskassan.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter