Bostadssocial lägenhet

Hej jag är i praktisk mening bostadslös,mrn träffade min nuvarande fru för 2 år sedan och hon har en bostadssocial lägenhet. Enligt boendeteamet i vår kommun så får jag då inte skriva mig på hennes adress fast jag bor ihop med henne. Jag har ett välbetalt arbete inom socialförvaltningen i en annan kommun och är därmed försörjningspliktig mot min fru vilket inte är något problem men undrar är det verkligen vettigt att man som gifta inte ska få bo ihop men att jag ändå ska betala hyran för en lägenhet där jag officiellt inte får bo. Känns inte ok att i princip fuska på detta viset hur kan jag göra för att det ska bli rätt för mig och socialtjänsten utan att min fru råkar illa ut.

G

Kommentarer

Hej!

Du har frågor kring regler för bostadssociala lägenheter och vad som händer när du gift dig och har försörjningsplikt. Om vi förstår det hela bor du i den aktuella lägenheten men får inte detta enligt bostadsteamet.

Bostadssociala lägenheter är vanligtvis något du beviljas när du har särskilda sociala svårigheter som påverkar din möjlighet att kunna få bostad. Om vi läst din fråga rätt så har du inte dessa svårigheter men din fru har det.

Vi kan inte svara för vad som gäller i den kommun ni bor men för att kunna svara på din fråga har vi konsulterat det team i Malmö som arbetar med dessa frågor. Enligt dem ska det inte vara problem med att gifta ska kunna bo tillsammans om lägenheten är godkänd för två. Det betyder att hyresvärden eller förvaltaren på lägenhetsenheten får göra en bedömning om lägenheten är anpassad i storlek för mer än en.

I Malmö finns en regel att kontraktsinnehavaren har rätt att ha inneboende om hyresvärden godkänner detta och då måste den inneboende folkbokföra sig på adressen.

Hoppas det löser dig för er på bästa sätt!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter