Flytta hemifrån 18 år, trots gymnasiet?

Hej! Jag är en tjej på 17 år och går 1an på gymnasiet. Jag tänker gå rakt på sak. Jag har det väldigt svårt hemma och känner att jag verkligen måste flytta så fort som bara möjligt. Jag fyller 18 nästa år men kommer fortfarande gå på gymnasiet då. Kan jag få någon som helst stöd förutom studiebidrag som hjälper mig att kunna flytta hemifrån? Jag har letat efter hjälp på så många ställen under 3 månaders tid. Är det hopplöst?

Ångestfylld tjej

Kommentarer

Hej!

Du skriver att du har det svårt hemma och måste flytta. Att läsa färdigt gymnasiet och skaffa sig en grundutbildning är en av de bästa sakerna man kan göra för att få en bra start in i vuxenlivet.

Om du och dina föräldrar är överens så är det inget som hindrar att du flyttar men det är dina föräldrar som är försörjningsansvariga för dig fram tills du fyller 18 år, eller som i ditt fall till och med du avslutat dina gymnasiestudier, dock längst till och med du fyller 21 år.

Är det så att du och dina föräldrar inte är överens om flytten, om du till exempel blir illa behandlad av dina föräldrar på något sätt så kan du vända dig till socialtjänsten där du bor. Socialtjänsten gör då en utredning för att se om det finns skäl för dig att bo någon annanstans och kan i vissa särskilda fall hjälpa till med boende och/eller ekonomi.

Vad gäller din situation hemma och den ångest som du skriver att du har så kanske det kan vara värt att prata med någon för att kunna få stöd. Det finns flera olika ställen dit du kan vända dig, kuratorn på din skola, Ungdomsmottagningen eller exempelvis Familjeteamet i Malmö dit unga mellan 12-21 år och deras familjer kan vända sig. Du kan läsa mer om Familjeteamet här:

https://malmo.se/Service/Du-och-dina-anhoriga/Stod-till-barn-och-unga/Sa...

Vi hoppas att du får det stöd och de ro du behöver för att kunna må bra och läsa klart din utbildning.

Vänligen
Soctanterna

Soctanter