Återkrav av Barnbidrag till jourfamilj

Hej
Jag är jourfamilj och jobbar både jämte privata företag och kommun. Förra året fick jag, i samband med en placering, veta att jag skulle få barnbidraget flr hennr. Mitt arvode såg lägre ut än vanligt så jag tänkte inte mer på saken. Barnet bodde i 11 månader och jag hade egen inkomst så jag saknade inte pengar. Spenderade på barnet mer än barnets omkostnader men sökte inte mer pengar för det var inte viktigt. Flickan flyttar ut 11 månader senare och nya flyttar in varpå man säger likadant, barnbidraget ska jag få. Jag kollade kontot denna gång och ser att jag fått barnbidrag. Kopplade då ihop det med nya flickan. Fick inget brev från försäkringskassan, men tänkte inte mer på det. 7 månader senare flyttar flickan, månaden efter dimper det fortfarande ner ett barnbidrag. Jag ringer då försäkringskassan och meddelar att hon flyttat, varpå de berättar att det barnbidraget gälde förra flickan. Tydligen kom barnbidraget igång 3 månader före hennes flytt, och Soc glömde meddela försäkringskassan.
Jag har spenderat dessa pengar på båda flickorna. Bl.a. har vi rest utomlands etc.
Nu vill Soc göra ett återkrav på hela summan för att de påstår att de aldrig drog av barnbidraget från omkostnaderna. Jag i min tur har fått en lägre summa och har trott att det de facto var avdraget. Men det privata bolaget säger att de inte hade reglerat, utan den lägre kostnaden berodde på en justering i policy.
Min fråga är, kan de verkligen kräva tillbaka allt? Jag förstod ju inte att barnbidraget hade kommit igång före nya flickans inflytt, så jag har inte haft intention att missleda. Jag har dessutom spenderat på båda flickorna, så pengar har gått till dem, inte mig.
Vilket ansvar har Soc i detta?
Kan meddela att det FORTFARANDE damp ner ett till barnbidrag i kontot trots samtaket om återkrav. Har ringt försäkringskassan som säger att det inte är jag som kan göra något, och att Soc har lagt in fel förfrågan om stopp. Slarv. Denna inbetalning har jag lagt undan så de får tillbaka den. Men det är den enda betalning jag kan ge. Jag pluggar nu, så jag har ingen extrainkomst.
Nu vill jag överklaga återkrav. Hur går jag tillväga?

Tacksam

Mvh
Lollo

Lollo

Kommentarer

Hej!

Ursäkta att vårt svar dröjt.

Det verkar som om du har hamnat i en väldigt klurig situation. Det är svårt att ge ett tydligt svar när vi inte har tillgång till dina avtal och de faktiska summor du har fått. Detta är inte heller något som vi i detta forum har möjlighet att svara på utan vi föreslår att du ber om ett möte med din familjehemssekreterare på socialtjänsten så att ni kan reda ut vad som har gått fel. Då kan ni ju gå igenom det avtal och den kommunikation ni haft med varandra om pengar. Du kan visa hur pengarna använts och berätta hur du har uppfattat villkoren.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter