Lägenhet

Jag är en 16 snart 17 årig tjej. Jag bor med min syster min pappa och hans tjej i en lägenhet på 45 kvadrat. Pappas tjej har inget jobb och pappa tjänar ej mycket pengar. Vi har mycket bråk pga för lite utrymme och det är psykiskt jobbigt. Jag pluggar och försöker att fixa skolan men det är svårt. Är det möjligt att jag skulle kunna fixa en lägenhet genom soc?

Dendär
2013-11-25 01:32

Hej.

Att bo 4 vuxna personer i en lägenhet som är 45 kvm tycker vi är trångboddhet. Vi förstår om det uppstår irritation och konfliker mellan er och det måste vara svårt för dig att få en egen plats där du kan få lugn och ro för dina studier. Du skriver ingenting om din mamma men vi tänker att det kanske skulle vara möjligt för dig att kunna bo hos henne.

Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om de fortfarande går i skolan (gymnasiet eller motsvarande) när de fyller 18 år förlängs försörjningsskyldighet. Den gäller då tills de gått ut gymnasiet, men inte efter man har fyllt 21 år.

Det är dina föräldrars ansvar att hjälpa dig ekonomiskt t.ex. med uppehälle och hyran om du får en egen bostad.

När det gäller bistånd från socialtjänsten till kostnader för eget boende har ungdomar inte någon självklar rätt till detta. Man räknar med att ungdomar inte flyttar hemifrån förrän de själva kan betala för boendet.

Det är viktigt att påpeka att socialtjänsten inte är någon bostadsförmedling utan utgör det allra yttersta skyddsnätet i samhället.

Socialtjänsten har en del lägenheter, men dessa bostäder är oftast riktade och avsedda till särskilda grupper, som t.ex. drogfria boende för de som genomgått behandling, bostadslösa med långvarigt alkohol eller narkotika missbruk och skyddat boende för våldsutsatta kvinnor. Ofta har man inget förstahands kontrakt och man måste följa vissa regler t.ex. att man förbinder sig att ta emot tillsynsbesök från socialtjänsten.

Vi tycker att du i första hand ska diskutera med dina föräldrar hur ni ska hitta en lösning. Ni har alltid rätt att ansöka om hjälp hos socialtjänsten. Om man inte är nöjd med socialtjänstens beslut kan man överklaga beslutet hos förvaltningsrätten.

Vänligen.

Soctanterna.