Vad händer om man blir slagen av sina föräldrar

Hej jag är 12 år gammal och jag har sånna här föräldrar från ett annat land. En dag hände det att min mamma fick en sån damp på mig och hon gav mig skiftesmällar hit och dit. Hela skoldagen va jag helt förstörd och pratade inte med henne på en hel dag tänkte rymma hem ifrån till min bästa vän men tänkte på pappa.. vad tycker ni jag borde göra

Anonym

Kommentarer

Hej!

Det som du berättar är mycket allvarligt och gör oss oroliga. Du beskriver att din mamma har gett dig flera smällar och det ledde till att du funderade på att rymma hemifrån. Det din mamma utsätter dig för är absolut inte okej och vi tycker att det är bra att du skriver till oss.

Ibland utsätts barn för våld av sina föräldrar, syskon eller sin släkt. Våld kan exempelvis vara att någon slår eller knuffar, någon är elak och säger elaka saker så att du blir ledsen eller rädd, eller att någon slår sönder saker hemma.

Vi förstår att detta gör att du känner dig ledsen och förstörd. Det vi vill rekommendera är att du vänder dig till någon vuxen du litar på, det kan vara någon i skolan eller någon annan som du har förtroende för. Denna personen kan sedan hjälpa dig vidare i kontakten med socialtjänsten. Det är socialsekreterare som arbetar på socialtjänsten och de har ett särskilt ansvar att se till att barn har det bra och lever i trygga hemförhållanden. Detta innebär bland annat att barn inte ska behöva utsättas för våld.

Det finns hjälp och stöd att få för barn och familjer ska ha det bättre hemma. I Malmö finns det exempelvis något som heter Kriscentrum för barn, där kan barn och föräldrar få hjälp. Barnet kan få hjälp att bearbeta det våld som de varit utsatta för och den person som varit våldsam kan få hjälp att sluta med sitt beteende.

Det finns en hemsida som heter “Jag vill veta” som vi vill tipsa dig om, den handlar om barns rättigheter när man varit utsatt för brott. Du kan läsa om detta på deras hemsida:

https://www.jagvillveta.se/

Du kan också ringa till BRIS för att få prata med en vuxen för att få råd och hjälp. BRIS når du på telefon 116 111. Andra sätt att ha kontakt med BRIS får du via länken nedan.

https://www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu/

Ingen ska behöva ha det så som du beskriver. Vi hoppas att du känner någon vuxen att prata med som kan hjälpa dig vidare så det kan bli bättre hemma.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter