Mina barns pappa dricker

Hej!
Jag har barn på 9 och 12 år.
De är vanligtvis hos sin pappa och hans nya familj varannan helg.
Problemet är att det dricks alldeles för mycket alkohol där hemma och det har många gånger blivit bråkigt och stökigt (mellan mitt ex och hans flickvän.)
Barnen har då ringt hem till mig och varit ledsna.
När barnen är hos dem sitter de vuxna mest hela tiden på kvarterskrogen och barnen sköter sig själva.
För några helger sedan blev det återigen en väldigt stökig situation där alkohol var inblandat och jag fick hämta hem barnen.
Nu har jag sagt till mitt ex att barnen inte kan vara hos honom så länge det är som det är hos dem.
Han ser inte själv sitt problem (tror jag).
Jag är alltid orolig när barnen är hos honom.
Jag har förklarat för barnen varför de inte kan vara där just nu och de verkade förstå.
Men nu har min 12 åring börjat bli ledsen, för han saknar ju sin pappa såklart, och säger att han kan vara hos sin pappa ändå, fast han dricker. Han säger: det gör inget mamma, bara jag får vara med pappa.
Jag blir så klart ledsen, önska ju inget hellre att de kunde vara där och att det skulle vara bra.

Vad ska jag göra?
Vem kan jag kontakta för att få hjälp med detta?

Orolig mamma

Orolig mamma

Kommentarer

Hej

Du beskriver att dina barn har umgänge med sin pappa varannan helg och att det förekommer mycket alkohol hemma hos pappa och hans flickvän.

Det är förstås oroande för barnen och dig när pappa inte är närvarande då barnen är hos honom eller att det uppstår bråk mellan pappa och hans flickvän. Det är bra att barnen kan kontakta dig och också bli hämtade när det inte fungerar att vara hos pappa.

Det bästa vore om du och barnens pappa kunde prata om hur det ser ut när barnen är hos honom kanske med hjälp av familjerådgivningen. Det är viktigt att ni alla förstår hur barn kan påverkas känslo- och beteendemässigt av en sådan situation som du beskriver.

Om det inte fungerar att prata med pappa kan du göra en orosanmälan till socialtjänsten i den kommun där barnen är folkbokföra. Socialtjänsten gör då en utredning av barnens situation. Socialtjänsten pratar då med bägge vårdnadshavarna och även med barnen för att se om familjen kan vara i behov av stöd och hjälp.

Hoppas att du fått svar på din fråga

Vänligen

Soctanterna

Soctanter