orosanmälan (självskada)

hej,
jag undrar bara på om man fått ett brev om att man ska på ett samtal angående en orosanmälan, men man av nån anledning inte kunde gå, och ens förälder inte ringde för att få ny tid, vad händer då?
liksom skickar de nån ny tid i posten eller läggs ärendet typ ner eller vad?

och anmälan va från min skolkurator som jag gick till 2ggr innan sommaren, men soc fick in den nu i oktober vilket jag tyckte var konstigt att de ju som är 4 månader sen jag snackade med henne så om hon skickade anmälan sent, eller om de tog så lång tid för soc att "hantera den"??

men ja jag tror då det hela handlar om min självskada då jag råkade nämna det till kuratorn och finns som inget annat hon kunde anmäla (vad jag kommer på) och jag även sa de att ingen i min familj vet om mitt mående. (+ inte träffat kuratorn sedan dess)

och då undrar jag kanske också vad som händer på/efter ett samtal med soc ang självskada?

15-årig tjej

Kommentarer

Hej!

Vi kan förstå att du tycker att det är konstigt att ni blev kallade så lång tid efter att du pratat med din kurator.

Du skriver att du har haft en kuratorskontakt och att du där berättat att du har ett självskadebeteende. När någon som arbetar med barn och ungdomar får veta att något barn kan riskera att fara illa tex via ett självskadebeteende som du sagt, har den personen anmälningsplikt till socialtjänsten. Med andra ord måste den personen berätta för socialtjänsten att det finns en oro för att du kan må dåligt och på så vis fara illa.

När en orosanmälan inkommer till socialtjänsten har dom 14 dagar på sig att göra en förhandsbedömning. Under de 14 dagarna ska socialtjänsten kalla vårdnadshavarna och barnet/ungdomen till samtal för att prata om den oro som inkommit. Därefter gör socialtjänsten en bedömning om de ska inleda en utredning för att utreda mer eller inte. Om socialtjänsten beslutar sig för att inleda utredning ska den vara färdig inom 4 månader.

Du skriver att dina föräldrar kallats till samtal med inte kommit. Om det sker försöker socialtjänsten nå föräldrarna eller barnet/ungdomen, utifrån barnets/ungdomens ålder, igen antingen via telefon eller att de får en ny tid för samtal på socialtjänsten. Det sker även att om det är omöjligt att komma i kontakt med vårdnadshavarna/föräldrarna eller barnet/ungdomen görs en bedömning om fortsatta försök utifrån hur allvarlig oron är som inkommit.

Vi kan inte besvara varför det tagit så lång tid innan dina föräldrar kallades till samtal eller varför de inte fått en ny tid om de inte kommit till inbokad tid. För att få information kan du eller dina föräldrar vända er till den socialtjänst du tillhör beroende på var du bor.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter