Hemlös

Hejsan!
Vi vill hjälpa en hemlös man och hans hund. De bor numera på en soptipp i en annan kommun än vår. Vi vill gärna låna ut vår uppvärmda husvagn till honom (gratis). Vi hyr denna gården och kan därför inte ha honom skriven här med ett giltigt kontrakt. Han har nu ett försörjningsstöd och står kvar på sin gamla adress. Socialtjänsten i vår kommun ville inte ta över "problemet" från den andra kommunen. Han måste söka boende under tiden han bor här, enligt socialen. Om han inte får något boende till våren så får han en enkelbiljett hem till sin kommun, säger socialen i denna kommunen!! Hur ska vi göra för att hjälpa honom? Han behöver värme och en familj som bryr sig.. NU.. MVH medmänniskan

Medmänniska

Kommentarer

Hej!

Det värmer att höra att ni som medmänniskor bryr er och vill hjälpa mannen som verkar befinna sig i en utsatt situation.

Om ni vill låna ut er husvagn till mannen är det en god gärning som han säkert blir glad över, men mannen har rätt att ansöka om boende utifrån den nödsituationen han befinner sig i hos socialtjänsten.

Vi förstår utifrån ditt brev att mannen både vänt sig till sin hemkommun där han har pågående insatser i form av ekonomiskt bistånd, samt att han förhört sig med den kommunen har vistats i för tillfället.

Kommunen har det yttersta ansvaret för dem som vistas i kommunen, alltså den kommun där mannen för tillfället befinner sig i. Vi tolkar det som att den kommun som mannen befinner sig har erbjudet honom en biljett hem till hemkommunen för vidare stöd (där han har insatser ifrån), och därmed att hans nöd kan förhindras med erbjudandet om hemresa till hemkommunen.

Du undrar hur ni kan hjälpa mannen nu? Vi uppfattar att ni redan gör vad ni kan för att hjälpa honom genom att försöka samla information för vidare stöd samt att ni själva erbjudit värme och tak över huvudet tillfället.

Mannen är vuxen och han behöver själv vända sig till socialtjänsten där han befinner sig och även den socialtjänst han redan har insatser ifrån, naturligtvis kan ni vara behjälpliga i kontaktuppgifter mm.

Vi hoppas att ni har fått svar på er fråga!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter