Försörjningsstöd 19 år

Hej
Jag har tidigare skrivit till er angående föräldrars försörjningsansvar.Jag arbetar som officer Frälsningsarmèn och mest med nyanlända. Jag har en tjej som har flyttat till orten där jag arbetar.
Suzy behov av ekonomiskt stöd beror på att hennes moder inte tar ansvar för det försörjningsansvar som hon har för sin dotter. Moderns beslut att inte ta sitt försörjningsansvar drabbar dottern vilken står helt utan möjlighet till försörjning. Modern och styvpappan har flyttat till annan ort.
Suzy kom till Sverige i juli 2018 och fick börja lära sig svenska på grundskolan där familjen bodde då. Suzy var 18 när hon kom till Sverige. Hon blev antagen till gymnasiet på programmet språkintroduktion och började där 20190826. Suzy fyllde 19 år 20190702.
Kommunen nekar försörjningsstöd och hänvisar till att det är mamman som ska försörja Suzy.
Kan detta härledas till att Suzy börjar studera efter 19-årsdagen.
Tacksam för råd om hur går vidare.
Allt gott till er!!!

Suzy
2019-10-30 13:27

Hej!

Vad fint att du vill hjälpa en vän.

Vi kan inte svara på individuella ärende utan mer generellt. Du skriver att Suzy flyttat till orten där du bor och att hon studerar på gymnasiet.

Vi undrar då om detta räknas som heltidsstudier och om Suzy ansökt om CSN? Om det inte är heltidsstudier bör Suzy skriva in sig på arbetsförmedlingen och därmed stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta är de krav som socialtjänsten oftast kräver.

Föräldrars försörjningsplikt gentemot sina barn kvarstår till dess att de antingen har uppnått myndig ålder, 18 år, eller om de därefter går i grundskola, gymnasium eller annan liknande grundutbildning, dock som längst tills de har fyllt 21 år.

I Föräldrabalken 7 kapitlet står skrivet om underhållsskyldighet.
1 § Föräldrarna skall svara för underhåll åt barnet efter vad som är skäligt med hänsyn till barnets behov och föräldrarnas samlade ekonomiska förmåga.

När föräldrarnas underhållsskyldighet bestäms skall hänsyn tas till barnets egna inkomster och tillgångar samt till barnets sociala förmåner under beaktande av vad som följer av föreskrifterna om dessa.

Underhållsskyldigheten upphör när barnet fyller arton år. Går barnet i skolan efter denna tidpunkt, är föräldrarna underhållsskyldiga under den tid som skolgången pågår, dock längst intill dess barnet fyller tjugoett år. Till skolgång räknas studier i grundskolan eller gymnasieskolan och annan jämförlig grundutbildning.

Vårt råd är att Suzy skall vända sig till den socialtjänst hon tillhör och där förklara sin situation och göra en ansökan om ekonomiskt bistånd. Vid ansökan görs en individuell bedömning om rätt till bistånd föreligger eller inte. Om Suzy då får ett avslag på sin ansökan så ska detta meddelas skriftligt.
Om en person är missnöjd med det beslut hen får från Socialtjänsten har hen rätt att överklaga det beslutet.

En överklagan ska vara skriftlig och ha kommit till Socialtjänsten inom tre veckor från den dag man fick beslutet.

Grundregeln för att beviljas ekonomiskt bistånd är att man har gjort allt vad man kan för att bidra till sin försörjning, inte har någon annan möjlighet att försörja sig och heller inga ekonomiska tillgångar.

Du kan läsa mer om försörjningsstöd på Socialstyrelsens hemsida och vi skickar med länken dit nedan.
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/ekonomiskt-bistand/ekonomi...

Oavsett att föräldraansvaret regleras i lagtext, så finns möjlighet att göra individuella bedömningar utifrån den situation som råder.

Hoppas vårt svar var till någon hjälp!

Vänligen

Soctanterna