Vill be om en utförlig förklaring...

Hej. Jag har en fråga. En ungdom på 20 år, bor ej hemma. Hur räknar ni på dennes norm helt allmänt? Är det samma sak som en ex. Hemmavarande ungdom, eller räknas denne som ej bor hemma som ensamstående i normen?

Fråga 2. Ungdom som ej bor hemma får busskort...men handläggaren räknar denna summa inkl med det bidraget, är det inte så att ex. Normen säger 4080(för en hemmavarande) plus busskorts kostnaden? Så normen +busskort kostnad=uppehället

Om jag ex ställer frågan till handläggaren så hänvisar de till deras sekretess...men detta ha pågått i flera månader nu, och jag är säker på att beräkningen är fel..soc borde veta och rätta till det..men inget görs...har inte lust att snacka med chefen då denne är sten dum..möjligtvis med chefen över denne..
Men ser inte heller anledning, för det är mänskligt att göra fel..skulle det visa sig att dessa flera tusen som fattas är korrekt..., betalas de ut retroaktivt isåfall?, och räknas det som ett överskott månaden efter?

Vore oerhört tacksam över en utförlig förklaring på fråga 1...

Undraren
2019-10-24 17:11

Hej!

Fråga 1:

Om ungdomen inte bor hemma gäller följande:
Barn och skolungdomar som bor i eget hushåll

Detta stycke avser barn och skolungdomar som ännu inte fyllt 21 år, som studerar i grundskola, gymnasium eller annan jämförlig grundutbildning, som bor i eget hushåll och som av arbetsmarknads- och socialförvaltningen har bedömts ha rätt till ekonomiskt bistånd i eget hushåll efter ställningstagande kring vårdnadshavares försörjningsskyldighet.

Försörjningsstöd ska för dessa barn och skolungdomar beräknas med utgångspunkt i riksnormen för respektive ålderskategori. Vid bedömning och beräkning av arbetsinkomster tillämpas reglerna i 4 kap. 1a § SoL. Den enskilde ska söka studiebidrag vid CSN samt bostadsbidrag vid Försäkringskassan.

Fråga 2:

Busskort räknas generellt inte med i normen utan som livsföring i övrigt. Behovet bedöms dock alltid individuellt, det vill säga att handläggaren gör en bedömning om kostnaden ska betalas eller inte. Generellt gäller det att biståndet ska utformas så att det förbättrar den enskildes förutsättningar att nå målen i sin planering mot självförsörjning.

Om handläggaren väljer att inte bevilja busskortet bör man få ett avslagsbeslut på det, vilket kan överklagas.

Sekretess råder alltid gentemot alla förutom den ärendet gäller.

Hoppas du har fått svar på dina frågor.

Vänligen

Soctanterna