Kränkningar och förtal

Hej, blev för ett tag sedan orosanmäld till socialtjänsten. Vi hade utredning i tre månader och efter det bad jag frivilligt om hjälp för en familjebehandlare.

Men nu har det kommit till min kännedom att min dotter ska ha sagt något borta i skolan, så hon har avslöjat lite halvt till mig att socialen varit borta på skolan och pratat med henne och även sagt saker som skulle kommit från deras munnar. När jag har frågat har dem bara sagt nej och pratat bort det hela. Detta gör mig väldigt förvirrad. Jag har även upplevt att socialen berättat saker om oss till övriga personer, har inte så mycket bevis men har märkt av detta själv. Jag känner mig väldigt kränkt, men när jag tar upp detta så är det bara jag som har hjärnspöken enligt dem. Upplever även att socialen satt diagnos på mig utan en läkare.

Jag trodde på fullaste allvar inte att socialen gjorde såhär, men har sett detta med egna ögon nu. Jag känner mig kränkt, manipulerad och att dem utövat små härkatekniker mot mig. Hur ska jag göra i detta? Får man verkligen göra såhär? Det känns inte alls rätt.
Är väldigt ledsen över det här och böejar faktiskt känna frustration. Men har ändå alltid varit trevlig, men är inte lätt när man blir baktalad och inte får riktigt med hjälp.

Hur ska jag göra? Jag har inga bevis mer än det jag själv märkt av, känns helt omöjligt att anmäla en myndighet :(. Det värsta är att jag är ensamstående utan någon direkt familj, detta vet dem om. Känns som dem gör det ännu värre då.

Känner mig dåligt behandlad

Kommentarer

Hej!

Det är tråkigt att du känner dig manipulerad och kränkt och vi förstår att du känner dig ledsen.

Vi kan inte kommentera ditt ärende, men ska försöka berätta vad som gäller;

Socialtjänsten kan prata med ett barn/ungdom inledningsvis utan att vårdnadshavare informeras. Om det som framkommer bedöms allvarligt, ska socialtjänsten inleda en utredning. Utredningen kan inledas utifrån olika paragrafer; 11 kap.1 § SoL alternativt 11 kap. 1 § SoL (med stöd av 11:2). Den senare öppnar möjlighet för socialtjänsten att kontakta andra myndigheter, såsom t.ex. skola, BVC, sjukvård etcetera.

Den som berörs av en sådan utredning ska genast underrättas om att en utredning har inletts, undantaget om exempelvis barnet kan utsättas för obehag om parten under utredning meddelas.

Om du inte tycker att du får tillräcklig med information från din handläggare så kan det vara bra att ställa frågor skriftligen och be om skriftligt svar.

Om man inte tycker att ett ärende behandlas korrekt av socialtjänsten kan man vända sig till IVO (Inspektionen för vård- och omsorg), som är socialtjänstens tillsynsmyndighet. https://www.ivo.se/

Hoppas att du får rätsida på din familjs situation!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter