Orolig för grannbarnen

Hej,

Jag bor i ett lägenhetshus med en grannfamilj bredvid. Har ända sedan jag flyttade in upplevt denna familjen som rätt underlig, det är helt enkelt något som är fel. Pappan upplevs som ganska reserverad och hätsk, och jag har bara sett mamman en enda gång på ett halvår. Barnen förvirrar mig något otroligt - tror att de har uppemot 5-6 totalt men kan bara komma ihåg hur tre av dem ser ut, och bara den yngsta delar samma etnicitet som dem. Tror inte att det rör sig om adoption då föräldrarna inte verkar jobba och därmed inte klarar kraven för adoption, men jag kan ha fel.
Barnen verkar må dåligt. Den yngsta, en pojke på kanske 4 år, brukar leka ensam på gården (ibland med sina systrar) även efter 21 på kvällen och verkar väldigt rädd och undergiven. Den (vad jag vet) äldsta systern, som är runt 10, är väldigt underviktig. Jag hör skrik och smällar inifrån deras lägenhet dagligen, hörde senast en kvinno- eller flickröst som skrek ”lägg av” med en efterföljande smäll. Det bor även en kille i lägenheten som på något sätt ändrat sin ålder från 18 till 17 i folkbokföringen (kollade online vilka som bodde i huset när jag flyttade in av ren nyfikenhet och har nu märkt att hans ålder har bytts) samt är dömd för brott.

Jag är uppriktigt orolig för barnen, och ärligt talat mamman också, men jag vill inte göra en orosanmälan ifall det visar sig vara ett totalt missförstånd. Jag kan inte heller något av barnens namn och vet inte hur jag isåfall hade gått vidare med anmälan. Är orolig för hela familjen i princip. Är det bättre att göra en orosanmälan som inte visar på något eller ska jag strunta i det?

Grannen
2019-10-16 19:40

Hej!

Det är bra att du bryr dig, reagerar och reflekterar över det du upplever om din grannfamilj.

Om du upplever att barnen i grannfamiljen kan fara illa är vårt råd att du vänder dig till socialtjänsten och gör en orosanmälan.

Socialtjänstlagen (SoL) 14 kapitlet 1§ säger att “Var och en som får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd bör anmäla detta till nämnden”. Du behöver inte veta att ett barn far illa, det räcker att du misstänker att det kan vara så. “Var och en” menas att alla i samhället bör anmäla, det är inte tvingande. Tjänstemän inom en rad myndigheter och de som yrkesmässigt arbetar i enskilda verksamheter som berör barn och unga har däremot en skyldighet att till socialtjänsten anmäla oro vid misstanke att ett barn far illa.

I din kontakt med socialtjänsten kan du bestämma om du vill vara anonym eller uppge ditt namn. Vill du vara anonym är det viktigt att du inte presenterar dig vid namn för då betraktas du inte längre som anonym.

Vänligen

Soctanterna