tonåringar

Hej,

Min snart femtonåriga dotter hjälper inte till i hushållet. Hon varken lägger in disk i diskmaskin eller plockar ut, hon städar inte, dukar till sig själv bara. Det enda hon gör är att lägga ut korgen med egen smutstvätt i hallen så att vi andra tar med till tvättstugan.

Hon hänvisar till Barnkonventionen och menar att hon har bara rättigheter, tycker att det är föräldrarnas skyldighet att ta hand om barnen.

Det gör vi redan, hon får allt hon behöver, tom guldkant på tillvaron många gånger men det har inte hjälpt att få henne att känna att hon också borde bidra lite.

Jag tycker att tonåringar också ska ha skyldigheter, tex hjälpa till med disken en gång i veckan eller dammsuga vardagsrummet tex. Hennes storebror har hjälpt till i hennes ålder och gör det fortfarande.

Tacksam för ett svar som jag kan visa henne sedan.

Vänligen,
en ledsen mamma

mamma

Kommentarer

Hej!
Vi kommer nog göra dig lite besviken med vårt svar för det finns ingen lag som säger hur mycket en tonåring ska hjälpa till hemma.

Det verkar dom att du har en kreativ och klok tonåring i hemmet. Hon har till och med letat upp Barnkonventionen för att hitta något som hon tycker ger henne stöd i att inte hjälpa till med hushållssysslorna. Det stämmer att det är föräldrars skyldighet att ta hand om barn, men där står inget om att barn inte ska lära sig städa, tvätta eller plocka in och ur diskmaskinen.

Det finns olika sociala insatser för föräldrar som vill skapa ett bättre samtalsklimat i hemmet och du kan läsa mer om det på länken nedan.

https://malmo.se/Service/Du-och-dina-anhoriga/Familjefragor/Foraldrakurs...

Hoppas det löser sig och att tonåringen får hjälp att förstå att det kan vara bra att lära sig ta hand om hushållssysslor för att en gång i framtiden ska hon ju förhoppningsvis bo själv och då kan det ju vara bra att veta hur en gör!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter