Pappa som ej tar sitt föräldraansvar?

Hej,
jag är en orolig mamma som har min dotter varannan helg. Anledningen till att hon bor mesta tiden hos sin pappa är närheten till hennes skola. Hon flyttade med oss när vi flyttade från kommunen men hon trivdes inte på sin skola i nya kommunen utan ville tillbaka till sin gamla skola, då var enda alternativet att bo hos sin pappa även om hon inte ville det. Vi försöker ekonomiskt få till så vi kan flytta tillbaka så min dotter kan bo hos mig igen men just nu är det näst intill omöjligt. Därav min oro. Hennes pappa tar inget som helst föräldra ansvar, han är borta mycket, kommer hem sent på kvällen så min dotter måste fixa nåt att äta själv. Kanske ska tillägga att min dotter är 15 år. Hon är duktig och "vuxen" men känslomässigt är hon inte det, hon är ett "barn" och behöver trygghet och någon som frågar hur dagen varit. Det gör inte hennes pappa. Han lämnar även henne relativt ofta ensam över natten för att sova hos sin kvinna. Jag är själv gift o har ännu en dotter på 10 år som trivs mkt bra i skolan där vi bor så jag känner mig splittrad och vet varken ut eller in. Min dotter tycker det är ok att vara ensam men jag tror det är för då slipper hon sin pappa, dom bråkar hela tiden... Hon vill ju bo hos mig men det är 2 timmars restid till skolan så det funkar ju inte. Känner mig så ledsen och orolig. Det jag undrar är nog om det är ok för en pappa att låta en 15 årig fixa mat och tvätt själv, inte vara hemma på natten osv...? Jag tycker inte det är ok men vet inte om jag är en "hönsmamma"?! Ska jag släppa detta eller göra en orosanmälan? Har försökt prata förstånd med pappan men han bättrar sig inte, han tycker han har rätt att leva sitt liv och vill inte sitta hemma o vänta på sin dotter. Men är inte det en del av föräldraskapet?

LunaC

Kommentarer

Hej!

Det låter på din beskrivning som ett stort dilemma för dig som mamma. Situationen är besvärlig där du ser att barnet hade behövt mer omsorg, som du skulle kunna ge, samtidigt föredrar barnet sin gamla skola och därmed behöver hon bo hos sin pappa, som inte ger henne den trygghet och omsorg som hon behöver.

Ni som föräldrar har ett gemensamt ansvar för att se till att barnet får den omsorg och trygghet som hon behöver. När två föräldrar har olika syn på vad denna omsorg innebär kan det vara bra att någon utifrån hjälper er att prata med varandra för att komma fram till en gemensam hållning. Familjerätten i Malmö erbjuder samarbetssamtal för föräldrar.

En orosanmälan till socialtjänsten innebär att socialtjänsten kommer göra en bedömning om en utredning skall inledas angående er dotters hemförhållanden.

Hoppas att ni föräldrar kan hitta en samförståndslösning som svarar till er dotters behov.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter