Hur mycket fickpegar har jag rätt till?

Jag är 18 år, placerad i familjehem enligt LVU efter att kommit ut från sis för snart 2 månader sedan. Jag får 200kr /vecka i fickpengar som tydligen ska täcka mina kostnader så som fika på skolan, mat om jag åker till stan, underkläder, om jag missar bussen, tobak mm.

Min fråga på det hela är om jag har rätt till mer pengar, eller om det är 200 kr/vecka som gäller?

Ska 200kr täcka mat om jag är inne i stan med vänner oc måste äta något, fika på skolan, dricka om jag är törstig på stan/skolan, underkläder mm.
Bara mat inne i stan går på 80 spänn, underkläder 100kr, en schampoo flaska går på 30 spänn och balsam lika mycket. Torrshampoo, deo, hårinpackning är inte heller billigt, de räcker ingenstans med 200kr för de.

Min soc sa till mig i början att han hade tänkt sig en fickpeng på 1250kr som mitt studiebidrag ligger på /månad, och att det ska täcka mina hygienarticklar osv då (och isf har han hållt i 950kr som jag ska haft). Men sen bestämde dom att det fick bli 200kr/ vecka istället, då jag klarade mig på det när jag satt på sis, men det är två skilda saker att sitta på sis och inte få åka ut och handla, äta på stan med polare osv, än att vara ''fri'' och behöva pengar för att kunna göra någonting..

Så min fråga går egentligen ut på; hur mycket fickpengar /månad har jag rätt till som 18åring med adhd, autism osv, placerad i familjehem med LVU??

Kristina

Kommentarer

Hej!

Du skriver att du tidigare varit på en SiS institution men nu är placerad enligt LVU i familjehem.

Som du skriver är det en friare placering att vara i familjehem med större möjlighet till sociala aktiviteter utanför boendet vilket också kan innebära att det kostar mer pengar.

Det finns inga direkta regler för fickpengar utan det beror ofta på vilka ekonomiska förutsättningar som finns. Om du till exempel studerar och har CSN-bidrag eller om du något annat bidrag.

Det är vanligt att studerande själva förfogar över sitt CSN-bidrag och har en överenskommelse i hemmet vad man själv ska betala. Vissa kommer överens om att ungdomen själv ska köpa sina kläder, betala resor och nöjen. Andra lämnar en viss summa till hemmet gentemot att hemmet köper gemensamt schampo och hygienartiklar m.m.

Vi råder dig att prata med din handläggare och familjehemmet tillsammans och försöka komma överens om en summa som fungerar för er alla.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter