Var jag kommer ifrǻn och vart jag är idag

Hej
Jag har en fråga som inte hör till ert arbetsområde men jag har ingen annan att ställa det.

Jag kommer från ett land med en helt annan kultur, tradition och religion.
När jag anlände till Sverige så var jag religiös till viss del och vidhöll mig till vissa religiösa och kulturella förbindelser. Nu efter 9 år har jag nästan helt och hållet tappat religion och tron. Jag tror fortfarande på gud men liksom förra jag ifråga sätter min religion, tro och kultur och skiter allt mera i deras etniska regler.
Individer från landet bryr sig inte mycket om det eller uppmuntrar mig att jag hittat en nyckel att ta mig ifrån ett lås som jag var fast vid. Mina landsmän och liknande anser att jag gjort ett dåligt val och att jag kommer ångra mig för resten av livet.
Jag känner mig både fastlåst i att vara mig själv och fortsätta låsas som att jag är någon som typ ska presentera vart jag kommer ifrån. . .

Personligen vet ej vad jag ska tycka. Jag anser bara att vissa aspekter i vad gäller allt jag lärt mig är bra att ha och andra aspekter bör man ifrågasätta totalt.

Min fråga till er är vad ni tycker om det, vad ni anser jag bör vara eller känna och hur jag kan bli mer accepterad i vad ni tycker jag bör känna?

Jag vet absolut inte om jag söker bekräftelse eller bara vill ha ett professionellt svar. Det enda jag känner är att jag bör göra något för att sluta känna mig låst eller ha minoritetsåsikt när jag samtidigt kommer ifrån ett minoritets etniskt land med minoritets grupp i form av religion och kultur som jag förväntas representera för andra.

Jag vill känna att jag gör rätt val men vill inte känna att jag gör ett val som jag totalt kommer att ångra i efterhand.

Värden och jag

Kommentarer

Hej!

När vi läser din fråga ser vi att du har flera existentiella och religiösa frågeställningar. Du funderar på hur du ska förhålla dig till din kulturella och religiösa bakgrund i förhållande till att du nu lever i ett land där det finns en tydlig åtskillnad mellan stat och religion. Vi förstår att det kan vara svårt att förhålla sig till hur andra tänker att du ska tro och leva med din tro och vi tänker att det bara är du som kan bestämma vilka seder, traditioner och delar av din tro som du vill praktisera och leva efter.

Vi tänker att du skulle kunna finna stöd om du hittar ett nätverk där fler funderar i samma banor som du och där ni tillsammans kan diskutera hur ni på era olika sätt väljer att förhålla er till er tro i vardagslivet.

Vi hoppas att du ska hitta en väg som passar dig, så att du känner dig accepterad. Vi kan tyvärr inte ge dig ett enkelt svar på hur du bör vara eller känna för att du ska känna dig accepterad. Det vi vill förmedla är att man har rätt att praktisera sin tro på det sätt man själv finner lämpligt under förutsättning att man inte skadar någon annan. Det innebär också att ingen annan har rätt att bestämma hur du ska tro eller vilka delar av en religion som du ska välja att praktisera.

Vi hoppas att vi har gett dig ett svar du känner dig nöjd med!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter