Har min syster rätt att träffa mina barn?

Hej.
Min syster tycker att jag är en hemsk person och vägrar att träffa mig pga småsaker i det förflutna. Nu har jag separerat från min man, och då passar min syster på att träffa mina barn hos honom bakom min rygg. Hon har mobbat ut mig från familjen och ställt alla så sin sida. Nu har hon fri tillgång till att prata skit om mig inför mina barn då mitt ex bjuder in henne till sig när barnen är där. Har inte jag rätt att bestämma att mina barn inte ska träffa min syster om hon vägrar att träffa mig?

Mamman

Kommentarer

Hej!

Du beskriver att du och barnens pappa har separerat och att din syster kan prata illa om dig framför dina barn när dom är hos sin pappa.

Att föräldrar separerar är en stor omställning för barnen. Det är många gånger svårt att som vuxen inte låta barnen hamna i de vuxnas konflikter. Att barnen har tillgång till bägge sina föräldrar och deras nätverk är oftast positivt och kan vara en stor trygghet när mycket annat ändras i barnens vardag. Det är viktigt att barnen får skapa egna relationer i sitt nätverk och känna förtroende till de vuxna.

Vi utgår ifrån att du och barnens pappa har en gemensam vårdnad och ni ska bägge se till barnets bästa. När åsikterna går isär om vad som är barnets bästa så kan man ta hjälp av familjerådgivning eller familjerätten.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter

Kommentar från läsare:

Man skulle vilja lägga till lite till svaret på den här frågan:
Förutom det goda svar du redan fått kan man säga att det aldrig är bra när vuxna pratar skit om varandra inför barnen. Det bästa vore kanske om du och din syster kunde träffas och reda ut er relation.
Syskon kan vara en stor tillgång för varandra även som vuxna, och en moster eller faster eller annan släkting kan, som Soctanterna skriver, vara en mycket värdefull vuxen för barnen. Barnen behöver många goda relationer. Men de behöver så klart samtidigt att de vuxna inte pratar skit om varandra.
Om det är möjligt skulle du kunna försöka föreslå din syster att träffas eller prata i telefonen, när du och hon kan prata ostört själva, så att ni får möjlighet att lyssna på varandra. Välj en tid och plats där ni både känner er trygga och när ni båda verkligen har tid.
Om det känns svårt att ta samtalet själv, kan ni istället vända er till familjerådgivningen. Det kan vara lättare att lyssna på varandra när en tredje opartisk person är med i rummet, som kan ställa bra frågor till er båda och se till att ni båda får möjlighet att lyssna och berätta.
Två saker fäster jag mig särskilt vid i det du skriver: 1. "Min syster tycker att jag är en hemsk person och vägrar att träffa mig pga småsaker i det förflutna." Det är uppenbart att ni har olika upplevelser av ert gemensamma förflutna. Det du upplever som småsaker verkar inte vara småsaker för din syster.
För att mötas och kunna reparera en relation behöver man lyssna på varandra och ta varandras upplevelser på allvar. Det bästa sättet att mötas är att försöka vara öppen för den andres perspektiv och försöka förstå vad den andra upplever. Man behöver inte alls hålla med varandra, men man kan respektera varandras upplevelser. Om du tar din systers "småsaker" på allvar kanske det blir möjligt för er att närma er varandra?
Sedan låter det verkligen inte heller som en småsak att din syster 2. "mobbat ut mig från familjen och ställt alla så sin sida."
Det låter som ni har mycket att reda ut, från båda håll, och att ni båda - och barnen - skulle ha glädje av om ni vuxna syskon kunde ta er tid att försöka lyssna på varandra.

Soctanter

.

Soctanter