Misshandel hemma.

Min storebror är 15 år och jag är 13 år, min brorsa misshandlar mig både fysiskt och psykiskt och jag orkar inte längre, det är ofta familj eller släkting men ingen gör något åt det. Jag säger stop men för han är det som ett " fortsätt ". Vad ska jag göra? Både han och min äldre syster har bland annat diagnosen ADHD gör det då så att situationen blir okej? Får han slå mig, tänk om han inte slutar. Jag har försökt att sagt till mina föräldrar men dom lägger inte så mycket vikt i det. Men jag mår inte bra, ska jag mår såhär. Han kan vara så snäll ibland men oftast bara taskig. Jag vet inte om det räknas som misshandel men han brukar slå mig, knuffas, rivas få mig att må dåligt psykiskt och sänka mina självtankar om mig så himla mycket.

Lillasyster

Kommentarer

Hej!

Vi blir oroliga för dig. Du beskriver hur din äldre bror knuffas, slåss och rivs samt ger dig sämre självbild. Det din bror utsätter dig för är absolut inte okej. Vi tycker att det är bra att du skriver till oss och vi hoppas kunna hjälpa dig att söka stöd och hjälp så att det kan bli bättre där hemma för dig.

Ibland utsätts barn för våld av sina föräldrar, sina syskon eller sin släkt. Våld kan exempelvis vara att någon slår eller knuffar, någon är elak och säger elaka saker så att du blir ledsen eller rädd eller någon har sönder saker hemma.

Du skriver att din familj och dina släktingar ser var din bror gör, men att de inte gör någonting åt det. Vi kan tänka oss att det gör dig ledsen och att du kan känna dig ensam. Vi vill rekommendera dig att berätta hur du har det där hemma för någon vuxen som du litar på. Kanske någon i skolan eller någon annan som du känner förtroende för. Den personen skulle i sin tur kunna hjälpa dig vidare i kontakt med exempelvis socialtjänsten. På socialtjänsten arbetar socialsekreterare som har ett särskilt ansvar för att se till så att barn har det bra och lever i trygga hemförhållanden. Det innebär bland annat att man som barn inte ska behöva utsättas för våld i sitt hem, så som du beskriver. Det finns mycket hjälp och stöd för barn och familjer att få, så att det blir bättre där hemma. I Malmö finns exempelvis en verksamhet som heter Kriscentrum för barn, där barn och föräldrar kan få hjälp. Barn kan få hjälp att bearbeta det våd som de har varit utsatta för samtidigt som personen som har varit våldsam kan få hjälp att sluta med sitt beteende.

Vi vill tipsa dig om en hemsida som heter jag vill veta. Den handlar om barns rättigheter när de har varit utsatta för brott. Du kan läsa mer på deras hemsida:

https://www.jagvillveta.se/

Ingen ska behöva ha det så som du har det. Vi hoppas att du har eller kan hitta någon vuxen att prata med som kan hjälpa dig så att det blir bättre där hemma.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter