Boende å ekonomisk stöd

Hej ! Jag är 3 månader gravid å behöver akut lägenhet, är just nu i Grekland å jobbar men pga att brist på möjligheter å stanna här vill jag nu tillbaka till Sverige, är inskriven hos min syster i Malmö men hon bor med sin man å jag har ingen kontakt men föräldrarna . Hur snabbt kan jag få en en lägenhet Å bistånd ? Å en annan fråga om jag skulle vilja stanna i Grekland har jag möjlighet å få bistånd från socialen ? Är svensk medborgare å allt

Blivande förälder

Kommentarer

Hej!

En graviditet och väntan på ett nytt liv, ställer nya och kanske andra krav på dig som blivande förälder. Att ha tryggt boende och inkomster som säkerställer att både du och barnet har en förutsättning för att klara er försörjning är något som du som vuxen behöver säkerställa.

Med de öppna gränser vi nu har med EU öppnas möjligheterna att resa runt, bo och arbeta om man klarar sin försörjning själv. Vissa bidrag och ersättningar kan man få ta med sig utomlands, andra inte. På försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om detta.

När det gäller ett bidrag som försörjningsstöd, är det ett behovsprövat bistånd, och du måste bo och vistas i Sverige för att kunna ansöka om det. Det är dessutom ett bistånd som prövas varje månad. Försörjningsstöd kan du därför inte få om du väljer att bo utanför Sveriges gränser. Hur eventuellt socialt trygghetssystem finns och ser ut i Grekland har vi soctanter på nätet inte någon kunskap om.

Om du bestämmer dig för att flytta hem till Sverige igen, har du att själv planera för din återflytt till Sverige. Det innebär att du ska ordna både boende, egen bostad eller boende hos släkt och vänner, och inkomst. Om du är frisk och arbetsför har du att söka arbete, om du inte har en anställning att komma hem till så har du att ställa dig till arbetsmarknadens förfogande och söka a-kassa.

Bostadsmarknaden är tuff i Sverige och särskilt i storstadsregionerna är det långa bostadsköer. Ibland kan det kanske vara en fördel att kontakta mindre kommuner för en bostad, men även i mindre kommuner kan det vara köer. Ett alternativ kan vara att kontakta privata hyresvärdar, stora markägare som kan ha fastigheter på sin mark som de hyr ut, andrahandsuthyrningar, via turistbyråer få kontakt med de som hyr ut stugor och rum under sommarmånaderna och så vidare.

Vi hoppas att du finner någonstans att bo där du kan känna dig trygg med barnet som är på väg.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter