Får han flytta barnen och ändra deras trygga rutiner?

Hej,
Jag har två barn som är 10 och 9 med mitt X, under våra 12 år tillsammans så gjorde han inte något för baren och hade ingen koll på skola, läxor, aktiviter, räkning etc. Jag gjorde allt och när vi separerade för två år sedan så valde jag att hjälpa honom då han blev fruktansvärt knäck utav separationen. I början på året fick jag med honom till familjeenheten på samtal och jag kände att det kanske händer något nu, men baren kom förfarande hem till mig hungriga, då pappa glömt ge dom mat, smutsiga , långa naglar. Skolan berättat att han inte fyller i när dom ska gå på fritids och inge ens betalar räkningen. Han har inte heller någon telefon för han glömde betala den.
Nu har han träffat en ny kvinna som har tre mindre barn och dom ska flytta ihop men till helt andra sidan utav stan och han säger till våra barn att dom måste börja åka buss själva till och från skolan! Har han rätt att göra detta?
Jag har sagt att barnen kan bo hos mig i veckorna så det blir lättare för dom att komma till skolan, men det vägrar han! Det stora väntar dessutom på utredning pga misstänkt ADHD så rutiner är ett måste! Han jobbar 7-16 varje dag och barnen går i skolan 8:30-15:00, så han kan varken hämta eller lämna.
Vad ska jag ta mig till? Vem kan jag prata med? Barnen vill inte bo där och är ledsen för att deras pappa inte lyssnar på dom :(

Orolig och ledsen mamma

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du har en stor oro för hur det ska bli för era barn vid skolstart och deras faders flytt.

Du beskriver att du har varit den i erat föräldraskap som kompenserat för barnens faders oförmåga tidigare. Men att du sedan separationen sett brister och är orolig för framtiden för barnen.

Vårt råd är i första hand att försöka kommunicera med barnens pappa, vilket du i och för sig berättar att du försökt genom att föreslå annan rotation på umgänget.

Om det är möjligt försök att beskriva för barnens pappa om din oro hur flytten kan påverka barnen och kanske särskilt barnet som ska genomgå en utredning där det kan finnas särskilda behov. Om det inte är möjligt eller du inte når framgång, finns möjligheten till samarbetssamtal.

Samarbetssamtal sker hos familjerätten. Båda föräldrar behöver vilja medverka och närvara och där får ni i samtal hjälp med att prata med varann om föräldraroll och med barnen i fokus. Om varken kommunikation eller förslag om samarbetssamtal tas emot av barnens pappa och din oro för barnen fortsätter, kan du vända dig till socialtjänsten för att lämna din oro.

För att besvara din fråga angående om barnens pappa får flytta barnen är vårt svar; Pappan kan inte ändra barnens folkbokföringsadress utan ditt medgivande. Om barnens pappa planerar att flytta kan du inte hindra det, men ni behöver komma överens om ett fungerande umgänge med barnen.

Vid svårigheter med att komma överens om umgänget kan du vända dig till Familjerätten för råd och stöd. Familjerätten i Malmö kan nå via deras rådgivningstelefon: 040-34 52 48 och du når dem mellan kl 10.00-11.30 alla vardagar.

Vi hoppas att du har fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter