Hyra lägenhet i Malmö med skulder?

Hej!

Jag är snart bostadslös och vet inte hur jag ska kunna hitta någonstans att bo. Min kreditvärdighet är lika med noll så alla hyresvärdar som tar kreditupplysning hör aldrig av sig till mig.

Skulle vilja bo i Malmö och har använt gratisperioden på https://lagenheter24.se/malmo för att hitta lägenhet. Men även att jag hört av mig till typ 100 hyresvärdar för nya lägenheter får jag inte napp.

Hur kan jag få en hyreslägenhet i Malmö utan att ha några pengar? Hur söker man bostadsbidrag?

Hjälp!

Mvh

Hemlös

Kommentarer

Hej!

Det verkar vara en mycket utsatt situation du befinner dig i, där du för tillfället har ett boende som du snart blir av med. Vi förstår att det är stressande för dig att inte finna något annat boende eller kanske inte ens få en respons från eventuella hyresvärdar som du kontaktar.

Just nu är det mycket svårt att få en bostad i Malmö. Trots att det byggs mycket i Malmö är bostadsköerna långa. Detta innebär att marknaden är hyresvärdens, att denne kan välja vilken hyresgäst hen vill ta in, och i första hand är det då de som har fasta inkomster och utan betalningsanmärkningar som erbjuds boendet.

Som du berättar, har du inte kreditvärdighet, men det framgår inte om du sedan tidigare har hyresskulder. Det vi tänker är att om du inte har hyresskuld, skulle kunna framföra till eventuella hyresvärdar att du trots dålig ekonomi och svårigheter med betalningar aldrig missat att betala hyrorna.

Om du har svårigheter att få kontrakt hos hyresvärdar som tar kreditupplysningar om dig och din ekonomi, är förslaget att försöka finna andrahandskontrakt eller inneboendekontrakt. Dessa kan tyvärr vara icke godkända uthyrningar vilket i sådana fall blir ett annat utsatt läge för dig, men det finns de som följer regelverken. Ett annat förslag är att kontakta mindre privata hyresvärdar som gör egna bedömningar på personlig kemi och annat som kan göra att du är den hyresgästen hen vill ha.

Om du vill ha boende i Malmö, rekommenderar vi dig att skriva in dig på BoPlatsSyd.

Du undrar också hur man söker bostadsbidrag. Bostadsbidrag är ett bidrag du kan söka via Försäkringskassan. I länken nedan kommer du till Försäkringskassans hemsida där du kan söka vidare vad som gäller för just dig. Men bostadsbidrag eller andra bidrag till boendekostnad kan du inte söka förrän du har ett kontrakt och en kostnad som du faktiskt har.

https://www.forsakringskassan.se/privatpers

Vi hoppas att du finner dig en bostad där du kan bo i lugn och ro.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter