Fråga

Hej jag är en tjej på 16 år som känner att det har varit väldigt jobbigt i flera år nu med min mamma o styv pappa. Mamma e asiat och är uppvuxen i en annan kultur. Därför krockar vi ofta och bråkar ofta eftersom att vi aldrig kommer överens. Vi bråkar verkligen om allt det minsta lilla. Hela min barndom har varit väldigt jobbigt eftersom att hon är arbetslös och att min pappa har aldrig funnits med i bilden. Hon är fortfarande arbetslös än idag. Hon byter ofta män vilket har lett att vi har flyttat runt en del. En sambo som hon hade konsumerade en hel del alkohol och var alkolist. Han slängde till och med ut oss på gatan slog mig och bytte låst på huset. Då fixade sos ett boende för mig o hon på ett vandrarhem. Det här hände för ett par år sen. O än idag tycker jag att de här minnena gör ont och är jobbigt att ha. Nu har jag och min mamma bott med hennes nya sambo i snart tre år. Det ser ut som om vi har det bra eftersom att sambon kör dyra bilar o vi bor i ett stort villa o vi har båt o vattenskoter. Men de bråkar ofta o jag hamnar ofta i mitten då hotar han alltid mig o klankar ner mig o säger att Jag o mamma måste flytta ut osånt så jag och han har inte riktigt en bra relation heller. När de bråkar och saker o ting är jobbigt hemma så sover ja ofta borta hos mina kompisar. De har hjälpt mig mycket. Men min mmamma har nu blivit vansinnig. Hon skriker på mig flera gånger i veckan hon kallar mig för ord som hora, fet, ingen vill ha dig,du är inte värd nånting ,jag vill inte ha dig ,jag tänker förstöra dig och massa sånt får ja ofta höra varje dag. Och jag får inte heller träffa mina vänner och hela sommarlovet har gått och jag har inte fått gå ut eller sova borta. Jag är en normal tjej går i skolan skolkar inte dricker inte o jag håller inte heller på med killar. Jag har aldrig rymt hemifrån o jag trotsar inte emot utan jag e hemma om ja inte får gå ut och jag kommer hem klockan 8 på kvällarna. Det blir bara värre och värre hon håller på med mig eftersom att hon inte mår själv så bra.Det jag vill att jag ska få flytta ifrån de jag vill inte ha kontakt med henne jag mår alltid dålig efter skolan när jag ska hem o det är ofta att jag gråter på bussen. Vad ska jag göra om jag vill flytta ut?

Behöver hjälp Mickan

Kommentarer

Hej!

Du verkar ha en svår situation, inte bara tillfälligt just nu, utan även under en lång tid. För att kunna hantera svåra och jobbiga saker och händelser behöver man oftast ha någon trygg person och trygg plats där man kan hämta kraft och få stöd och få bekräftelse. Du beskriver att dina vänner har hjälpt dig mycket när det har varit tufft och det är skönt att höra att det finns någon som du har förtroende för och där du kan få hjälp och stöd.

När man är så pass ung som du är, 16 år, behöver man fortfarande sina föräldrar. Du har berättat att det har varit du och din mamma under din uppväxt, att din pappa inte har funnits där för dig. Din mamma har varit den trygghet och kontinuitet som du haft under din uppväxt, men i övrigt har det varit oroligt runt dig med olika män som din mamma levt ihop med, osäkert med missbruk, osäkerhet i boendet då ni kastats ut och så vidare. Nu berättar du att även din mamma har ändrat sitt beteende gentemot dig som gör att du känner att du inte vill bo kvar hemma.

Vi förstår att du funderar på hur du kan få till en förändring och att flytta hemifrån är ju kanske den första tanke som kommer för en snabb förändring. Generellt kan man säga att barn och ungdomar under 18 år, är att betrakta som barn och bör bo hemma hos sina föräldrar.

Det kan dock vara så att det finns situationer när barn inte kan bo kvar hos sina föräldrar, antingen för tillfället eller för en längre tid. Det är socialtjänsten som utreder hur ett barns behov blir tillgodosedda, om där finns några särskilda behov hos barnet och hur föräldrar kan tillgodose dessa. En utredning som görs efter att en anmälan inkommer till socialtjänsten, får ta högst 4 månader, men socialtjänsten kan under utredningstiden ändå erbjuda barn, föräldrar och familj olika insatser för att inte barnen ska fara illa.

Vi råder dig att kontakta socialtjänsten i din hemkommun och berätta om din situation. Du som barn behöver ha en trygg hemsituation med trygga vuxna som kan ge dig stöttning i studier och i din person för att kunna klara av livet du har framför dig. Vi hoppas att du får stöd och hjälp och att du och din mamma kan få en bra relation igen.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter