Fråga

Hej, jag är en sjuttonårig tjej som ska börja andra året på gymnasiet i höst. Min familj lever på soc men även mina och min lillebrors pengar. Mina föräldrar har inget arbete vilket gör att de går hemma hela dagarna.. Min mamma lever inte, så jag har en pappa och en låtsasmamma.

Jag har olika bidrag från csn, som sammanlagt blir 3105 kronor. Min pappa tar dock nästan alla dessa pengar från mig. Han säger att soc räknar det som inkomst så då får vi mindre pengar från soc. Betyder detta att om jag inte gick i skolan, skulle han ändå fått så mycket pengar han får nu?

Stämmer det att soc räknar studiebidrag som inkomst? Jag har det vanliga studiebidraget, lärlingsersättning och extra tillägg. Tänkte att jag inte behöver ansöka om dessa pengar nästa termin, eftersom pappa ändå tar det ifrån mig.

Det är mycket saker som händer i min familj som jag inte förstår, och pappa vill inte att jag ska vara en del utav det verkar det som. Hur ska jag göra för att få klarhet i vad vi får för hjälp från socialen?

stressad dotter

Kommentarer

Hej!

Det låter som att du vill förstå mer och få mer kunskap kring hur försörjningsstöd fungerar. Vi kan ge dig generell information men vi vill även råda dig till att försöka prata med dig pappa. Det kan vara känsligt att prata om ekonomi men förklara för din pappa att du vill ha mer kunskap och att du vill förstå mer.

Här kan du läsa mer om försörjningsstöd och hur det fungerar.
https://malmo.se/Service/Du-och-dina-anhoriga/Forsorjning-och-ekonomi/Ek...

Eftersom försörjningsstöd är det yttersta skyddet så måste all annan möjlighet till inkomst uttömmas. Det betyder att en barnfamilj måste söka bostadsbidrag och alla andra bidrag som de kan vara berättigade till. Dessa bidrag räknas som inkomst.

Din pappa är försörjningsskyldig gentemot dig och därmed innebär det att socialtjänsten tar upp de inkomster som de kan, som familjen får in, och de beräknas med i familjens totala inkomst.

Extratillägget från CSN tas inte upp. När det gäller lärlingsersättning så kan den frågan inte besvaras utan att vi vet hur de pengarna ska räknas in. Be din pappa att få se beräkningen som socialtjänsten gör varje månad över era utgifter och inkomster. Då kan du få en klarare bild över vad de bidrag som du genererar går till.

Ett annat alternativ är att du själv kontaktar pappas socialsekreterare för att ställa frågor.

Hoppas att svaret varit till hjälp för dig!

Vänligen

Soctanterna

Soctanter