Vad händer om man vägrar Soc-utredning, dvs både barn och förälder???

Vården valde nyligen att göra en Soc-anmälan ang barnets självskadebeteende. Jag orkar inte med ytterligare en i raden långa utredningar, som inte leder till nåt resultat och en fullspäckad journal som blottar hela familjen. Det betyder inte att jag inte söker hjälp. Tro mig jag gör allt jag kan för barnen. Det här gången letade jag upp en bra organisation med terapeuter som är specialister inom området. Felet jag gjorde var att öppna mig för min föräldrastödspsykolog inom vården för att be om hjälp om vilken organisation jag skulle vända mig till. Då återkom psykolog och läkare med att de var tvungna att göra en Soc-anmälan. Det tar knäcken på mig med alla dessa myndighetsmöten. Jag är på möten 3-5 tillfällen i veckan. Anledningen till att jag letade efter rätt hjälpinsats var för att mitt barn "pratat", något som hen aldrig gör. Nu är risken att vårt förhållande kraschar i o m att jag har "pratat" så att allt dragits till Soc igen. Mitt barn vill inte gå på möten och absolut inte SOC-möten, speciellt inte sen vår handläggare försvann. En handläggare som vi tyckte om och litade på, men som inte kunde hjälpa oss.
Soc är i mina ögon ett tomt skal, som vill veta allt, kartlägga allt och skriva ner det till eftervärlden. Det går aldrig att radera ut info som Soc har och man är stämplad för livet. Men insatser uteblir, finns förresten inga att erbjuda.

Säg inte att jag inte vet vad jag pratar om och att Soc visst har insatser. Jag har varit med över 10 år du och stridit, bett och bönat om hjälp kring mina barn med NPF och psykisk ohälsa. Den här gången bar jag vården att inte anmäla, men jo det var deras skyldighet, trots att de vet att det leder till försämrade relationer/situation för just vår familj. Så himla fyrkantigt. Orkar inte med fler utredningar och mitt barn är på rätt väg nu, därav att hen öppnade sig. Vill inte ha en enda rad om detta i journalen. Mitt barn vill ej medverka på möten. Vi har hittat en organisation som hjälper oss och jobbar med PTSD, äntligen.
Vad gör man??? Vad händer om man vägrar? Vad händer om mitt barn vägrar? (Har alltid samarbetat tidigare)
PS Barnet fyller 18 om drygt en månad.

Ensam, nedbruten, men engagerad mamma
2019-06-25 09:41

Hej!

Du skriver att du kämpat i över tio år för att barnet ska få rätt hjälp och stöd, det låter som ett bra steg på vägen att ni hittat en organisation som arbetar med PTSD diagnosen som barnet har.

Du är välinformerad om hur anmälningsplikten ser ut och vet att en läkare och övrig vårdpersonal måsta anmäla om det finns en oro för ett barn.

Socialtjänsten har skyldighet att utreda en orosanmälan som inkommit. Utifrån det du berättar så verkar det ju som att ditt barn har insatser som är till hjälp för hen. Detta kan ni berätta för socialtjänsten.

Socialtjänstens uppgift är att vara ett skydd för minderåriga barn och att barnet snart blir myndig är ju något som socialtjänsten tar med i sin bedömning.

Det går inte att svara generellt på vad som händer om ni vägrar att samarbeta, detta beror på innehållet i orosanmälan. Prata med socialtjänsten om inställningen ni har utefter era tidigare erfarenheterna av utredningar.

Hoppas att det löser sig till det bästa för dig och barnet.

Vänligen

Soctanterna