Hur gör jag med dotterns pojkvän som har blivit inneboende?

Jag har en besvärlig fråga. Min dotter har en kille sen snart 1 år tillbaka. Jag känner han väl och även hans föräldrar. Hans pappa gick tyvärr bort när han var liten, så det har varit hos sin mamma som han har bott. Nu har han flyttat mer eller mindre in hos oss. Han vill inte vara hemma för att det är lite misär över hans situation hemma. Det är stökigt, mycket tjafs och sällan mat i kylen.
Det har gjort cirka 22 orosanmälningar från skolan och andra distanser men ingen upp rättning har gjorts än. Han är idag 16 år och har en äldre syster som är myndig nu.
Nu så bor han hos oss, vi är 6 st i våran familj sen innan så vi är ganska trångbodda och det kostar pengar ändå. Hans pengar som han får i månaden tar hans mamma, har han tur så kanske han får 100 kr i månaden. Vilket resulterar i att vi har tagit dom andra kostnaderna och även min dotter då som betalar åt honom med sitt studiebidrag. Min fråga är; vad gör jag i denna situation? Jag känner att vi inte har riktigt råd med en tonåring till i familjen men har inte hjärta att säga att han inte får vara hos oss. Han ser oss som sina föräldrar nu. Kan man få hjälp från socialen? Tonåringar är tyvärr inte gratis i månaden. Vilka rättigheter har jag likaså skyldigheter?

Svärmor

Kommentarer

Hej!
Vilken tur din dotters pojkvän har som har personer som bryr sig om honom och han känner sig trygg med men det låter samtidigt som en utmanande och påfrestande situation för dig och din familj.

Det är din dotters pojkväns mamma som vårdnadshavare som har fullt ansvar och försörjningsskyldighet då han fortfarande är minderårig. Det framgår inte av din fråga om du har pratat med hans mamma om den nuvarande situationen annars är ett bra första steg att göra det innan du eventuellt kontaktar socialtjänsten. Det finns också möjlighet för dig och hans mamma att tillsammans kontakta socialtjänsten om ni skulle vilja det.

Vid en kontakt med socialtjänsten har de alltid skyldighet att utreda en persons situation oavsett antalet anmälningar som tidigare inkommit. Det är sedan upp till socialtjänsten att bedöma personens behov.
Hoppas att ni hittar en lösning på situationen som fungerar väl för hela familjen.

Vänligen,
Soctanterna

Soctanter