Hur kan jag hjälpa min bästa vän?

Hej. Min kompis bor på ett hvb hem, vi träffas kanske varje 6månader i vår uppväxt stad, min kompis flyttade för att gå ut skolan och göra klart gymnasiet. Jag bor kvar i vår gamla stad. För ett tag sen orkade inte min vän mer med livet och försökte ta självmord. Jag trodde aldrig hen skulle våga sig på något sånt. Min vän har vänner i den nya staden som jag inte tycker är bra för hen, de är lite udda och knepiga i mina ögon. Blandade människor, som satanister, ateister, osv. det skrämmer mig lite om jag ska vara ärlig. Vad får en människa att ta det steget till ett möjligt självmord? Min vän har även skärt sig otroligt mycket, ristat in fula ord i huden, bland annat. ordet ho#a,( ni förstår säkert vad det är för ord), släckt cigg på sin arm, jag frågade hen "varför gör du så mot dig själv, varför satsar du inte fullt ut med skolan, sen sa jag, du vet väl att det kan vsra livsfarligt med rakblad, man kan få blodförgiftning, hiv osv ?" svaret jag fick var att hen har nåt botten, och inte har ett syfte kvar i livet, o varför skulle hen leva o varför skulle jag bry mig,, men jag bryr mig om min vän.. Det som är så svårt, är att när vi träffades sist så såg man att min käraste vän inte sken som hen brukade. Hen var alltid så glad...den där gnistan fanns inte längre. Nu såg hen ut som en statslös person mer eller mindre, ovårdad och en sorgsen blick, jag vet att min vän gjorde allt för att dölja hens verklighet, men jag känner min vän, vi är uppvuxna med varandra...
Vad kan jag göra som medmänniska förutom att ställa upp i vått och torrt? Min vän vet att jag finns för henne/honom oavsett vad som än händer...hur kan jag få hen att fatta att det är fel utan att verka tjatig och tråkig? Jag tror min vän anser mig så, eftersom min vän alltid är så trött, eller vad tror ni??

Ps.. min vän är över 18 år

Mimmi

Kommentarer

Hej!

Du skriver att en vän försökt att begå självmord och att du är orolig för vännen och dennes mående. Du skriver också att du har funderingar på vad som kan få en människa att vilja avsluta sitt liv och att du på olika sätt försökt att nå fram till din vän. Att stå bredvid och se hur någon man bryr sig om far illa och skadar sig själv kan vara tungt att bära men det finns mycket du kan göra för att hjälpa.

Du gör redan mycket genom att lyssna när din vän berättar om sitt mående och du visar att du bryr dig. Du kan inte förändra eller förhindra att din vän skadar sig själv och det är aldrig ditt ansvar. Det du kan göra är att motivera och stötta din vän om denne vill ha hjälp. Nedan kan du läsa mer om att vara vän eller anhörig till en person som skadar sig själv och mår dåligt:

https://www.1177.se/Skane/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besva...

Som anhörig eller vän är det alltid viktigt att inte glömma bort sig själv och sitt eget mående. Det är lätt att fokusera på och lägga all sin energi på att tänka kring hur man kan hjälpa någon annan, samtidigt som man glömmer bort sig själv. Då kan det vara viktigt att hitta stöd för att inte själv må alltför dåligt. Det finns lite olika vägar man kan ta för att få hjälp och stöd. Att prata med vänner och familj kan vara ett sätt för att inte bära på allt det tunga själv, ett annat kan vara att prata med en kurator exempelvis via skola eller vårdcentral. Det viktiga är att du inte bär detta ensam.

Det är lätt att tänka att man uppfattas som tjatig och att man lägger sig i någon annans liv, men det visar också att man bryr sig. Vi hoppas att du hittar verktyg för att själv kunna må bra och fortfarande vara ett stöd till din vän.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter