Halverat bistånd

Jag har blivet hotad av socialtjänsten att de ska halvera mitt bistånd. Alltså från 4000 till 2000. Jag klarar mig knappt som det är. Jag har en ångest diagnos och en social fobi som gör att jag ibland inte orkar träffa folk. Jag kontaktar alltid min kontakt- person då jag mår så. Men eftersom jag denna månad mått mer dåligt än bra så är jag lite smått orolig för att jag bara ska få 2000. Jag undrar om det verkligen är rätt av dom att göra så.
Ska man bli behandlad som dynga när man redan är långt nere i sitt mående? Har ni svar på detta vore jag tacksam. Och även om ni har råd till mig vart jag kan vända mig om det blir ett halverat bistånd.
De kräver att jag ska jobba halvtid för socialbidraget,och visst kan jag det. Men finns det ingen acceptans för att jag mår dåligt ibland. Det är inget jag rår över.
Jag har en annan fråga med som rör sig om när jag råkade ut för magsjuka för ett tag sedan. Jag var hemma i 4 och en halv dag då. Den månaden fick jag på grund av det 800 kronor mindre i pengar. Det gör så mycket att mista så mycket.
Man hamnar i ett ekorrhjul eftersom man blir tvungen att låna pengar av vänner. Det blir svårt att komma ifatt. Är detta verkligen rimligt?
Kraven för mig och de jag känner här som har bistånd skiljer sig radikalt. Jag ska arbeta halvtid, en annan behöver bara komma på en kaffe en gång i veckan och den tredje bara visa sig där och vända igen. Med där menar jag ett ställe som heter " jobbhuset" . Ska det inte vara lika för alla?

Orolig för svält

Kommentarer

Hej!

Vi förstår att du mår dåligt och har problem med ångest och social fobi vilket ibland gör det svårt för dig. Du skriver att du har försörjningsstöd och att din handläggare har sagt att ditt försörjningsstöd kan halveras.

Försörjningsstödet är det yttersta skyddsnätet i samhället och är tänkt som en kortsiktig lösning. Det är också viktigt att alla andra möjligheter till försörjning är uttömda. Grundtanken är att var och en arbetar/studerar eller på annat sätt försörjer sig själv. Om man beviljas försörjningsstöd brukar detta vara förenat med att man ska delta i verksamheter som ska leda till att man kommer ut på arbetsmarknaden, t.ex. Jobbhuset. Vilka krav som ställs på individen kan vara individuella utifrån förmåga och förutsättningar.

Om man inte deltar eller gör det man kan för att bli självförsörjande kan socialsekreteraren göra bedömningen att avslå ansökan eller besluta om att göra avdrag på försörjningsstödet.

Vad bra att du har en kontaktperson som du kan vända dig till när du behöver stöd. Behöver du ytterligare stöd och hjälp så kan du ta kontakt med exempelvis din vårdcentral eller psykiatrin för att få en samtalskontakt.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter